ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 6 IUNIE

* Preşedintele Klaus Iohannis a salutat faptul că la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări din Slovenia au fost reconfirmate priorităţile care au fost fixate anul trecut la reuniunea de la Bucureşti, indicând faptul că România, prin Eximbank, participă la fondul de investiţii al Iniţiativei.

* Coaliţia de guvernare a stabilit că nu trebuie suprapus un referendum peste niciun fel de alegeri, a declarat premierul Viorica Dăncilă, preşedinte interimar al PSD.

*Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că luni va face publice rapoartele MAE şi MAI despre votul din diaspora.

* Asociaţia Oraşelor din România solicită ca sumele necesare pentru acordarea burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social, de care pot beneficia elevii, să fie alocate de la bugetul de stat către bugetele locale, cu precizarea clară că aceste sume sunt destinate pentru burse.

* Două asociaţii profesionale de magistraţi au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să întreprindă demersuri pentru declasificarea şi publicarea a 19 anexe la raportul Inspecţiei Judiciare privind modalitatea de aplicare a protocolului de cooperare dintre Parchetul de pe lângă Înalta Curte şi SRI din 2009.

* Tabloul "Plugul cu boi" de Nicolae Grigorescu va fi scos la vânzare la preţul estimativ de 60.000 – 90.000 de euro, la licitaţia de vară organizată de casa Artmark, pe 11 iunie, în Capitală. Lucrarea a făcut parte, după 1907, din colecţia istorică Maria Danciu, soţia lui Nicolae Grigorescu, iar în anii '50 – '80 din colecţia academicianului Dumitru Dumitrescu. O altă lucrare estimată la o sumă ridicată este semnată tot de Grigorescu – "Ciobănaş cu turma de oi" -, fiind scoasă la vânzare la preţul estimativ de 25.000 – 45.000 de euro. La aceeaşi sumă estimativă este cotat şi tabloul "Nud cu evantai" de Gheorghe Petraşcu.

* Dansatorii de la Lord of the Dance vor sărbători împlinirea a 10 ani de prezenţe pe scenele din România printr-o nouă serie de spectacole, care sunt programate la finalul lunii iunie la Bucureşti, Craiova şi Oradea, informează un comunicat al organizatorilor. Pe 22 iunie, începând cu ora 20,30, cei 40 de dansatori vor urca pentru prima dată pe scena în aer liber de la Arenele Romane din Capitală, prezentând o coregrafie complexă.

* A şasea ediţie a Festivalului "Amintiri din copilărie" se va desfăşura în perioada 14 – 16 iunie, în Parcul Tineretului, oferind vizitatorilor spectacole de teatru susţinute de artişti din România, Germania, SUA sau Spania, dar şi peste 100 de activităţi creative, interactive şi distractive. Accesul la evenimentul organizat de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Teatrul "Ion Creangă", va fi gratuit, în limita locurilor disponibile. Festivalul se va desfăşura în zona fântânii arteziene circulare aflate între Intrarea Şincai şi Sala Polivalentă. AGERPRES/(autor: Andreea Rotaru, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruştei)

Sursa: Agerpres