ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 4 MARTIE

*** Premierul Viorica Dăncilă a participat, în plenul Camerei Deputaţilor, la "Ora prim-ministrului", la dezbaterea "Opriţi Ordonanţa Lăcomiei, Ordonanţa care bagă România în faliment". Dezbaterea a fost solicitată de PNL şi aprobată de Biroul permanent al Camerei.

* Ordonanţa de urgenţă 114/2018 conţine un set de măsuri de stimulare a dezvoltării economice, prin creşterea nivelului de investiţii, prin susţinerea proiectelor cu beneficii directe pentru cetăţeni, a declarat în acest context premierul Viorica Dăncilă.

* Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, i-a cerut premierului să abroge OUG 114/2018.

* Şi preşedintele USR, Dan Barna, a declarat că Ordonanţa de Urgenţă 114/2018 "aruncă în aer domenii strategice" ale ţării şi trebuie abrogată, autorii acesteia fiind de fapt Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov.

* UDMR solicită adoptarea unei noi ordonanţe de urgenţă pentru prorogarea aplicării OUG 114 până în anul 2020, a declarat, în plenul Camerei Deputaţilor, deputatul UDMR Benedek Zacharie.

*** Trei români se numără printre membrii unui echipaj de navă ce au dispărut duminică, în urma unui incident care a avut loc în apele teritoriale ale statului Togo, precizează Ministerul Afacerilor Externe, într-un răspuns la solicitarea AGERPRES. Conform sursei citate, a fost activată celula de criză a MAE. Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat că s-a luat legătura cu autorităţile din Togo şi Nigeria, dar deocamdată nu se ştie dacă a fost o acţiune de piraterie sau una teroristă.

*** Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care se modifică unele prevederi ale OUG 7/2019. Potrivit preambulului proiectului, modificările sunt necesare ca urmare a reacţiilor "negative în ceea ce priveşte anumite soluţii legislative" cuprinse în OUG 7/2019 şi "constatând că, în prezent, aceste nemulţumiri ale unor membri ai corpului magistraţilor afectează funcţionarea optimă a instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea şi generează pericolul de dezbinare a societăţii".

*** Procurorii DIICOT au decis să prelungească, până pe 22 martie, protestul împotriva adoptării OUG 7, susţinând că Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie este o structură artificială, netransparentă şi nefuncţională. Conform unui comunicat de presă, Adunarea generală a procurorilor DIICOT a adoptat, cu o majoritate de 163 de voturi, din totalul de 218, continuarea protestului cu modificarea formei de protest, urmând ca, în perioada 4 – 22 martie, procurorii Direcţiei să poarte în timpul programului de lucru o banderolă albă.

*** Liberalii vor depune o moţiune simplă împotriva ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici. "Biroul Executiv a decis astăzi ca, împreună cu alţi parteneri din Opoziţie, să depunem o moţiune împotriva ministrului Finanţelor, în care principalul reproş pe care îl facem şi principalul mesaj pe care îl transmitem este acela de abrogare a OUG 114, pentru că acest act guvernamental poate să distrugă România, să ducă la dispariţia oricărei creşteri economice şi poate arunca România în criză şi în recesiune", a declarat preşedintele liberalilor, Ludovic Orban, la finalul şedinţei BEx al PNL, care a avut loc la Parlament.

*** Primarul general Gabriela Firea a anunţat că va convoca săptămâna viitoare o şedinţă de Consiliu General, în cadrul căreia va fi supus din nou aprobării proiectul de hotărâre privind înfiinţarea Companiei Termoenergetica şi Companiei Energetica Servicii, după ce s-a aflat că unul dintre voturile exprimate aparţinea unui consilier municipal care se afla în conflict de interese.

*** Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis restituirea la DNA a dosarului în care Elena Udrea a fost trimisă în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, alături de jurnalistul Dan Andronic, acuzat de mărturie mincinoasă. Judecătorii au mai dispus menţinerea sechestrului pus pe averea Elenei Udrea.

*** Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative îi va acorda, lunea viitoare, titlul de Doctor Honoris Causa prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, într-o ceremonie care va avea loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I". AGERPRES/(autor: Andreea Rotaru, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: Agerpres