ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 4 FEBRUARIE

* Cele două Camere ale Parlamentului şi-au desemnat noul Birou permanent pentru actuala sesiune. La Senat, noua conducere a fost validată de plen cu 94 de voturi "pentru", 5 "împotrivă" şi două abţineri, iar la Cameră s-au înregistrat 166 de voturi ''pentru'' şi unul ''împotrivă''. Înainte de exprimarea votului la Cameră, PNL, USR şi PMP au anunţat că nu votează noua structură a Biroului permanent, nefiind de acord cu ponderea PSD în conducerea acestui for.

* Deputatul neafiliat Daniel Constantin a anunţat, în plenul Camerei, constituirea grupului parlamentar "Pro Europa", în replică deputatul social-democrat Eugen Nicolicea precizând că există interdicţii în Regulament şi că discuţiile ar putea avea loc la toamnă.

* Senatorii USR solicită o comisie parlamentară de anchetă privind decizia Consiliului Naţional al Audiovizualului care a suspendat, în luna ianuarie, emisia postului Realitatea TV. "Trebuie să ne asigurăm că CNA nu va deveni un actor informal şi ilegitim în lupta electorală, într-o perioadă în care vom avea multe campanii electorale", a declarat senatorul USR Adrian Wiener.

* Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat că liberalii vor trimite un material de informare Comisiei Europene referitor la Ordonanţa 114/2018 privind măsurile fiscale. În legătură cu aceeaşi ordonanţă, Uniunea Salvaţi România a anunţat că îl va chema în Parlament pe ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, pentru a discuta despre acest act normativ, care, potrivit reprezentanţilor formaţiunii politice, a creat "haos" pentru mediul de afaceri.

* Procurorii au audiat până în prezent aproximativ 1.180 de martori şi 560 de persoane vătămate sau părţi civile în dosarul în care se efectuează în continuare urmărirea penală în legătură cu organizarea, conducerea, modul de intervenţie a jandarmilor împotriva manifestanţilor care au participat la protestul din 10 august 2018 din Piaţa Victoriei. Potrivit PÎCCJ, este în curs de efectuare expertiza fizico-chimică asupra substanţelor cu efect iritant lacrimogen folosite de forţele de ordine în cursul intervenţiei.

* Viceprimarul Capitalei Aurelian Bădulescu a declarat că va face o plângere penală pe numele ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, în legătură cu modalitatea de comunicare a situaţiei referitoare la apa din Bucureşti. "Înţeleg să îi fac plângere penală ministrului Sănătăţii, care şi-a permis să ducă într-un spaţiu public o discuţie care ar fi putut afecta starea de normalitate a Bucureştiului", a afirmat Bădulescu.

* Fostul şef al Poliţiei Rutiere Lucian Diniţă a fost achitat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, într-un dosar în care era acuzat de DNA de trafic de influenţă, pentru că ar fi primit de la un om de afaceri produse alimentare (un miel, doi curcani şi 5 kg de păstrăv). AGERPRES/(autor: Georgiana Tănăsescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: Agerpres