ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 4 APRILIE

* Preşedintele Klaus Iohannis a transmis preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului scrisoarea cu privire la temele referendumului naţional care va fi organizat pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare. "Prima: interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie, cea de a doua – interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct CCR cu privire la ordonanţe. Aceste două teme vor fi supuse consultării publice", a spus şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

* Partidul Social Democrat a precizat, printr-un comunicat de presă, că nu se va opune în niciun fel organizării referendumului propus de preşedintele Klaus Iohannis şi nu are nimic împotriva temelor lansate privind Justiţia, dar nu va accepta niciodată ca România să fie atacată din exterior pentru falsele probleme din domeniul judiciar.

* Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit că prin solicitarea repetată de către Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a dosarului "Tel Drum" s-a afectat independenţa procurorului de caz din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

* Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a decis reverificarea procurorului general Augustin Lazăr în ceea ce priveşte calitatea de lucrător sau colaborator al securităţii comuniste, motivul fiind informaţiile şi elementele noi care au fost dezbătute în presă.

* Ministerul Sănătăţii a precizat că nu intenţionează introducerea coplăţii pentru serviciile medicale acordate în unităţile sanitare de stat. Precizările sunt făcute în urma discuţiilor apărute în spaţiul public în contextul proiectului de OUG pentru modificarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătăţii, aflat în dezbatere.

* Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că este "total deplasată" scrisoarea celor 12 ambasade care îşi exprimă îngrijorări cu privire la statul de drept în România. "Total deplasată (scrisoarea – n.r.), am impresia că se constituie un sindicat al ambasadelor. Cred că răspunsul primului-ministru a fost cel potrivit şi cred că, dacă ambasadorii au anumite chestiuni asupra cărora doresc să fie informaţi, pot să folosească căile diplomatice, anume Ministerul de Externe", a afirmat Tăriceanu. AGERPRES/(autor: Andreea Rotaru, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)

Sursa: Agerpres