ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 30 IANUARIE

* Cursurile vor fi suspendate, joi şi vineri, în mai multe unităţi de învăţământ din Capitală din cauza gripei, a anunţat, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Marina Manea. Ea a precizat că este vorba despre grădiniţele 4, 47, 50, 60, 207, 229, "Scufiţa Roşie" şi "Albinuţele", precum şi despre şcolile 66, 70, 88, 162, 195 şi Complexul Social de Servicii "Sfântul Andrei".

* Curtea Constituţională a României a stabilit că Legea privind declasificarea unor documente contravine dispoziţiilor constituţionale referitoare la principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, Parlamentul intrând în sfera de competenţă a autorităţii executive. Potrivit unui comunicat al CCR transmis AGERPRES, în urma deliberărilor, CCR, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţiile de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea privind declasificarea unor documente, în ansamblul său, este neconstituţională.

* O delegaţie a Asociaţiei Municipiilor din România s-a întâlnit, la sediul Guvernului, cu premierul Viorica Dăncilă pentru a discuta pe tema proiectului legii bugetului pe 2019. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a susţinut, după întrevedere, că, prin proiectul de buget, municipalitatea bucureşteană pierde 80 milioane de euro. Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a afirmat că administraţiile locale pierd sume importante raportat la bugetul pe care l-au avut în 2017, prin faptul că nu se vor mai plăti de la buget prestaţiile sociale şi vor fi lăsate în seama bugetelor locale.

* Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că în şedinţa de guvern va fi adoptat un memorandum prin care se instituie o schemă de ajutor de stat, cu un buget multianual de 500 de milioane de euro, prin care este susţinută construirea de grădiniţe cu profil sportiv. Totodată, Dăncilă a informat că Guvernul îşi asumă obiectivul de adoptare a monedei euro de către România în anul 2024.

* Curtea de Apel Alba Iulia este instanţa competentă să judece dosarul în care procurorul general Augustin Lazăr solicită suspendarea procedurii de revocare a sa din funcţie, a decis Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

* Sorin-Petre Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 4 ani şi o lună închisoare cu executare, într-un dosar legat de fraude cu fonduri europene. De asemenea, CCIMB a fost condamnată la plata unei amenzi penale de 70.000 lei pentru săvârşirea infracţiunii împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel. AGERPRES/(autor: Claudia Stănescu, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa: Agerpres