* Douăsprezece ambasade ale mai multor state – parteneri internaţionali şi aliaţi ai României -, printre care Franţa, SUA şi Germania, îşi "exprimă îngrijorări cu privire la statul de drept" din ţara noastră şi solicită părţilor implicate în elaborarea de ordonanţe de urgenţă în domeniul Justiţiei ''să se abţină de la modificări care ar slăbi statul de drept şi capacitatea României de a lupta împotriva criminalităţii şi corupţiei". Documentul comun, publicat pe paginile de Facebook ale ambasadelor Franţei şi Germaniei, este semnat de următoarele ţări: Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Norvegia, Olanda, Statele Unite ale Americii şi Suedia.
* În niciun stat ambasadorii nu fac agenda prim-ministrului, a declarat premierul Viorica Dăncilă, în replică la documentul celor douăsprezece ambasade străine. "Astăzi am văzut punctul de vedere al unui grup de ambasadori. Am vrut să am o discuţie individuală cu fiecare ambasador din acest grup, dar au refuzat. Le reamintesc doamnelor şi domnilor ambasadori că suntem în România şi că am dialog direct cu omologii mei. Le recomand să se adreseze autorităţilor din ţara din care fac parte, pentru că în niciun stat ambasadorii nu fac agenda prim-ministrului şi eu nu am să permit acest lucru. Trebuie să arate respect pentru România, aşa cum ambasadorii noştri, în fiecare stat, fie membru al Uniunii Europene sau un stat terţ, au respect pentru statul respectiv", a spus premierul, la începutul şedinţei de Guvern.
* Reprezentanţii societăţii civile – organizaţii neguvernamentale şi comunităţi civice – solicită Guvernului să renunţe la ordonanţele de urgenţă privind modificarea Codurilor penale. "Solicităm Guvernului României să renunţe la ordonanţele de urgenţă privind modificarea Codurilor penale. Pregătim proteste în stradă", se arată într-un comunicat transmis de Iniţiativa România. Organizaţiile neguvernamentale şi comunităţile civice semnatare, printre care Corupţia Ucide, Iniţiativa România, #REZISTENŢA, Rezistenţa din Diaspora, VeDem Just – Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie, somează Guvernul să nu adopte nici în şedinţa de miercuri şi nici ulterior o ordonanţă de urgenţă care să modifice Codul penal şi Codul de procedură penală.
* Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii acuză presiuni din partea oficialilor europeni asupra judecătorului învestit să soluţioneze contestaţia formulată de fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi împotriva măsurii controlului judiciar dispuse împotriva ei de Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. Afirmaţiile sunt făcute, într-o scrisoare deschisă, "pentru apărarea independenţei Justiţiei faţă de presiunile politice exercitate asupra judecătorului naţional învestit cu o procedură judiciară" în cazul Laurei Codruţa Kovesi.
* Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a respins solicitarea USR de constituire a unei comisii de anchetă pe OUG 114/2018. În solicitarea, semnată de USR, PMP şi deputaţi neafiliaţi aparţinând Pro România, se precizează că această Comisie de anchetă este necesară "ţinând cont de caracterul excepţional şi de impactul economico-social al măsurilor reglementate de OUG 114/2018, de pericolul iminent al distorsionării pieţei de electricitate şi de gaze naturale, fapt evidenţiat de notificarea Comisiei Europene adresată Guvernului României în data de 7 martie, cu posibile consecinţe nefaste asupra securităţii energetice a ţării".
* Totodată, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a respins solicitarea PNL ca ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, să vină la "Ora Guvernului", în perioada 8 – 12 aprilie. Grupul parlamentar al PNL a solicitat organizarea dezbaterii "Ordonanţa 114 bis – o nouă catastrofă", la care să fie invitat Teodorovici. Solicitarea a fost respinsă pe motiv că în perioada respectivă era rândul reprezentanţilor Puterii să propună miniştri invitaţi la "Ora Guvernului".
* Instanţa supremă a rămas în pronunţare pe plângerea depusă de fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi împotriva măsurii controlului judiciar dispuse împotriva ei de procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă în legătură cu aducerea în ţară a fostului director FNI Nicolae Popa. Iniţial, şedinţa de judecată era programată la ora 9,00, însă a fost amânată pentru după-amiază. Procesul a durat peste două ore, dezbaterile nefiind publice.
* Proiectul de buget al Primăriei Capitalei pentru 2019 prevede peste 370 de milioane de euro pentru infrastructură, modernizarea transportului în comun şi reabilitarea arterelor, 85 de milioane de euro pentru domeniul sănătăţii, 38 de milioane de euro pentru consolidări, 128 de milioane de euro pentru asistenţă socială, destinaţi atât proiectelor în derulare, cât şi stimulentelor financiare pentru tineri şi categoriile sociale vulnerabile, informează PMB. AGERPRES/(autor: Andreea Rotaru, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Sursa: Agerpres