ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 29 IULIE

*** Comisia pentru apărare a Camerei Deputaţilor s-a reunit pentru a discuta despre cazul de la Caracal. Prim-adjunctul STS, general de brigadă Sorin Bălan, a spus că cele trei apeluri efectuate la 112 de către Alexandra în data de 25 iulie au fost procesate corect din punct de vedere legislativ şi operaţional. Tot el a precizat că STS nu a furnizat Poliţiei cele trei adrese greşite, întrucât, în cazul apelurilor iniţiate de pe un telefon mobil, informaţia este grafică, o adresă poştală putând fi dată doar în cazul telefoniei fixe.

*** Preşedintele Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României, Alexandru Cumpănaşu, unchiul fetei ucise la Caracal, a depus la Parchetul General o plângere penală împotriva instituţiilor care au acţionat în acest caz, respectiv Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Ministerul Afacerilor Interne, Parchetele din Olt şi Dolj.

*** Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a transmis cu privire la evenimentele petrecute la Caracal că "adevărul juridic şi responsabilităţile trebuie dovedite şi stabilite în baza probelor şi în niciun caz sub imperiul emoţiei publice sau presiunii mediatice".

*** Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la tragedia de la Caracal şi va întocmi un raport special referitor la "problemele de sistem" care au înlesnit-o, pentru evitarea unor situaţii asemănătoare în viitor.

*** Modificarea legislaţiei privind funcţionarea sistemului 112 prin OUG şi convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare se numără printre măsurile avute în vedere de coaliţia de guvernare PSD-ALDE, reunită în şedinţă.

*** Consiliul Naţional al Audiovizualului solicită radiodifuzorilor tratarea cu decenţă şi responsabilitate a cazului de la Caracal, precum şi respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, protecţia demnităţii umane şi a dreptului la propria imagine.

*** Curtea Constituţională a României a admis sesizările formulate de USR, PNL şi de preşedintele Klaus Iohannis privind modificările aduse de Parlament Codului penal şi Codului de procedură penală. Conform CCR, Parlamentul nu şi-a exercitat obligaţia de a efectua toate corelările textelor din Codurile penale cu deciziile Curţii.

* Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că decizia CCR cu privire la Codurile penale "sancţionează, pentru a doua oară, demersul legislativ al coaliţiei PSD-ALDE" şi că modificările aduse legislaţiei penale sunt "nocive şi contrare" Constituţiei.

* Preşedintele PNL, Ludovic Orban, subliniază că modificările aduse Codurilor penale trebuie respinse în integralitate de Parlament şi apreciază că decizia Curţii cu privire la acestea reprezintă o "victorie amară".

* Deputatul USR Stelian Ion apreciază că hotărârea Curţii Constituţionale este una favorabilă statului de drept, susţinând că evenimentele din ultimul timp, inclusiv cazul de la Caracal, au avut o influenţă asupra CCR. AGERPRES/(autor: Florin Marin, editor: Claudia Stănescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: Agerpres