ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 28 MARTIE

* Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va convoca un referendum pe data de 26 mai. "Voi convoca un referendum pentru data de 26 mai, fiindcă aşa nu se mai poate. PSD continuă asaltul la adresa justiţiei", a declarat Iohannis la Palatul Cotroceni.

* PLUS depune un denunţ împotriva Ministerului Justiţiei şi a ministrului Tudorel Toader pentru fals în declaraţii şi obstrucţionarea instanţei în legătură cu modificarea Codurilor penale. "Instanţa a primit un răspuns clar din partea Ministerului Justiţiei că nu există astfel de demersuri de modificare a Codului penal. (…) Pe 22 martie, Ministerul Justiţiei publica deja propunerile de OUG pentru modificarea Codurilor penale", şi-a motivat demersul liderul PLUS, Dacian Cioloş.

* Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii consideră că în acest moment nu se justifică urgenţa modificării Codurilor penal şi de procedură penală de către legiuitor, se arată într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

* Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, respinge orice asociere a imaginii justiţiei cu activitatea politică, poziţie pe care şi-o exprimă în urma întâlnirii avute, miercuri, cu preşedintele Klaus Iohannis.

* Fostul şef al DIICOT Daniel Horodniceanu şi-a depus candidatura pentru funcţia de procuror general al României. Horodniceanu a declarat pentru AGERPRES că a trimis documentele prin curier la Ministerul Justiţiei. Şi-a depus candidatura pentru şefia Parchetului General şi Gabriela Scutea, care a fost adjunctul Laurei Codruţa Kovesi în vremea când aceasta era procuror general.

* Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie a dispus clasarea dosarului care-l viza, printre alţii, pe prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

* Judecătorul Lucian Netejoru a câştigat concursul de la CSM pentru încă un mandat la şefia Inspecţiei Judiciare. Acesta a susţinut interviul în faţa unei comisii din Consiliul Superior al Magistraturii, din care a făcut parte şi şefa CSM, Lia Savonea. El a fost singurul candidat şi a obţinut punctaj maxim – 100 de puncte.

* Creatoarea de modă Zina Dumitrescu, în vârstă de 82 de ani, a murit în urma unui stop cardiorespirator, a declarat, pentru AGERPRES, coordonatorul SMURD, Bogdan Opriţa. AGERPRES/(autor: Florin Marin, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)

Sursa: Agerpres