ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 27 IUNIE

* Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru votul în diaspora a dat raport favorabil proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative privind votul în străinătate la alegerile prezidenţiale. Votul exprimat a fost în unanimitate. Proiectul pentru vot în diaspora, propus de AEP, însuşit şi amendat în comisia specială, va fi trimis către Biroul permanent al Senatului, prima Cameră sesizată, urmând ca luni să primească raport din partea comisiilor de specialitate şi ulterior votul plenului. Camera decizională în acest caz este Camera Deputaţilor.

* Preşedintele Klaus Iohannis salută hotărârea adoptată de Curtea Constituţională şi apreciază că validarea referendumului din 26 mai obligă toate forţele politice parlamentare să pună de urgenţă în aplicare ceea ce au decis cetăţenii.

* Senatoarea USR Florina Presadă a depus o sesizare la Avocatul Poporului prin care Uniunea cere contestarea la Curtea Constituţională a OUG privind Codul administrativ, adoptată de Guvern.

* Preşedintele Universităţii "Titu Maiorescu", Iosif Urs, a fost reţinut pentru 24 de ore de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 2, fiind cercetat pentru că ar fi dezvăluit subiectele la examenul de licenţă unor studenţi ai instituţiei de învăţământ.

* Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a achitat pe secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, acuzat de DNA de mai multe infracţiuni, printre care şi trafic de influenţă. Decizia este definitivă.

* "My Antipa" este titlul campaniei derulate, din luna iulie, de Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", în cadrul căreia vor avea loc tururi ghidate realizate de personalităţi ale lumii cultural-artistice. Proiectul îşi propune să ofere publicului un nou tip de conţinut şi să pună în valoare resursele muzeului printr-o campanie care cuprinde aceste tururi ghidate, realizate de personalităţi ale lumii cultural-artistice, incubatoare de lectură pentru copii, dar şi dezbateri cu oamenii de ştiinţă care lucrează în instituţie.

* Comitetul Executiv Naţional al PSD se reuneşte vineri pentru a valida candidaturile depuse pentru conducerea partidului, dar şi pentru a stabili agenda Congresului extraordinar, care urmează să aibă loc sâmbătă. CExN va analiza şi valida candidaturile celor care s-au înscris în cursa pentru funcţiile de conducere din PSD: preşedinte, preşedinte executiv şi secretar general. AGERPRES/(autor: Andreea Rotaru, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: Agerpres