ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 26 MARTIE

* Elena Ghioc, fondator al organizaţiei Iniţiativa România, a anunţat că preşedintele Klaus Iohannis a transmis în cadrul întâlnirii cu reprezentanţi ai societăţii civile că referendumul pe tema Justiţiei va fi organizat pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare.

* Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a dispus, în dosarul falşilor medici italieni, ca două persoane să fie cercetate sub control judiciar pe o durată de 60 de zile, iar pentru celelalte două s-a formulat propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Procurorii au dispus luni punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de cele patru persoane, dintre care trei sunt funcţionari în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti.

* Augustin Lazăr a anunţat că şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de procuror general al României.

* Fostul premier Mihai Tudose a suferit un infarct, au confirmat, pentru AGERPRES, surse medicale. Potrivit surselor citate, Tudose a fost transportat la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare "Prof. dr. C.C. Iliescu".

* Partidul Social Democrat a depus, la Biroul Electoral Central, listele cu semnăturile de susţinere şi lista de candidaţi pentru alegerile europarlamentare din luna mai. Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, prima pe lista candidaţilor PSD, a afirmat că va reveni în PE, după şapte ani, "pentru a lupta în continuare pentru binele românilor".

* Alianţa USR – PLUS a depus, la Biroul Electoral Central, listele cu semnături şi lista candidaţilor la alegerile europarlamentare din data de 26 mai. "Astăzi se face un pas în plus pentru a scăpa România de hoţie şi de penali'' şi se propune românilor o adevărată alternativă politică, a declarat preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, care deschide lista de candidaţi.

* Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş Constantin Nicolescu a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 7 ani şi 8 luni închisoare pentru luare de mită, însă instanţa a menţinut o decizie anterioară privind eliberarea condiţionată din penitenciar. Potrivit deciziei, Nicolescu a primit 5 ani închisoare pentru luare de mită, această pedeapsă fiind contopită cu o condamnare din alt dosar, pedeapsa finală fiind de 7 ani şi 8 luni.

* Spitalul Clinic Sanador a anunţat că, în urma cercetărilor efectuate de Colegiul Medicilor Bucureşti în cazul decesului copilului operat în octombrie 2018, activitatea chirurgicală a medicilor sancţionaţi a fost suspendată. Conform unui comunicat de presă al unităţii medicale, după decesul copilului, au fost reziliate "imediat" contractele de colaborare cu medicii din echipa operatorie principală.

* Comisia de buget-finanţe din Senat a dat raport favorabil proiectului iniţiat de parlamentarii social-democraţi Liviu Dragnea, preşedintele PSD, şi Şerban Nicolae privind statutul Băncii Naţionale a României (BNR), care vizează modificarea politicii BNR privind constituirea şi administrarea depozitelor de aur deţinute în tezaurul propriu şi în străinătate. Senatul este prima Cameră sesizată cu acest act normativ, care face parte din categoria legilor organice.

* Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a aprobat propunerea legislativă iniţiată de Florin Iordache privind instituirea unui termen de cel mult 15 zile în care hotărârile Parlamentului pot fi contestate la Curtea Constituţională. Raportul comisiei urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, primul for legislativ sesizat, Senatul fiind decizional.

* Campania electorală pe posturile de radio şi de televiziune pentru alegerile europarlamentare începe pe 27 aprilie şi se va încheia pe 25 mai, la ora 7,00, potrivit unei decizii adoptate de Consiliul Naţional al Audiovizualului. AGERPRES/(autor: Claudia Stănescu, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa: Agerpres