ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 25 MARTIE

* Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că premierul Viorica Dăncilă a reuşit să pună pe "butuci" relaţia cu lumea arabă, arătând că Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei s-a simţit jignit de declaraţiile acesteia şi, de aceea, şi-a anulat vizita pe care urma să o efectueze în România.

* Subiectul mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim trebuie discutat în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, a declarat liderul PSD, Liviu Dragnea. El a adăugat că prim-ministrul Viorica Dăncilă a exprimat la Washington punctul de vedere asumat de PSD şi pe care îl susţine şi Guvernul.

* PNL cere demisia premierului Viorica Dăncilă pentru "gafa monumentală" comisă prin declaraţia privind mutarea Ambasadei României din Israel, considerând că generează "noi consecinţe negative asupra relaţiilor internaţionale ale României", a declarat preşedintele liberalilor, Ludovic Orban.

* Anunţul făcut de premierul Viorica Dăncilă cu privire la faptul că Guvernul va muta Ambasada din Israel "a stârnit entuziasmul sălii, dar a aruncat pe Apa Sâmbetei 50 de ani de politică externă românească în Orientul Mijlociu", a afirmat, la rândul său, fostul preşedinte Traian Băsescu.

* Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins două acţiuni disciplinare deschise de Inspecţia Judiciară împotriva fostei şefe a DNA Laura Codruţa Kovesi. Astfel, instanţa a decis că nu a săvârşit abatere disciplinară când şi-a desemnat consiliera, judecătoarea Dana Tiţian, să efectueze un control la structurile DNA din Suceava şi Iaşi şi nici când a refuzat de mai multe ori să se prezinte la Comisia parlamentară de anchetă pe tema alegerilor prezidenţiale din 2009.

* Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a confirmat pentru AGERPRES că a sesizat Curtea Constituţională privind un conflict între Parlament şi Înalta Curte pe tema completurilor specializate în corupţie. Sesizarea a fost făcută în perioada în care preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi-a delegat atribuţiile lui Florin Iordache. Dragnea a declarat că Iordache l-a informat înainte de şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD în legătură cu sesizarea la CCR, liderul social-democraţilor menţionând că Iordache a considerat că nu s-a respectat legea în cazul completurilor specializate de trei.

* Sesizarea Curţii Constituţionale privind un conflict între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema completurilor specializate în corupţie "este un demers în sprijinul lui Liviu Dragnea", a apreciat deputatul USR Stelian Ion.

* Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, deschide lista candidaţilor PSD la alegerile europarlamentare, aceasta fiind urmată de jurnalista Carmen Avram şi de vicepreşedintele Senatului Claudiu Manda, a anunţat preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

* Vizita apostolică în România a Papei Francisc se va desfăşura în perioada 31 mai – 2 iunie, la Bucureşti, Şumuleu Ciuc, Iaşi şi Blaj, a informat Administraţia Prezidenţială. Potrivit sursei citate, Suveranul Pontif se va afla la Bucureşti pe 31 mai, la Şumuleu Ciuc şi la Iaşi pe 1 iunie şi, respectiv, la Blaj pe 2 iunie.

* Preşedintele Klaus Iohannis se va consulta, marţi, la Palatul Cotroceni, cu reprezentanţi ai societăţii civile pe tema referendumului pentru Justiţie. Potrivit agendei şefului statului, consultările vor avea loc la ora 15,00. Totodată, şeful statului va avea, miercuri, o întâlnire cu reprezentanţi ai autorităţii judecătoreşti şi ai asociaţiilor profesionale ale magistraţilor pe tema situaţiei actuale din sistemul judiciar. AGERPRES/(autor: Florin Marin, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruştei)

Sursa: Agerpres