ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 25 IUNIE

* Fostul ministru de Interne Cristian David a fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, într-un dosar în care era acuzat de DNA de o mită de 500.000 euro. În decembrie 2017, Cristian David a fost condamnat în primă instanţă la 5 ani de închisoare, însă un complet de cinci judecători de la ÎCCJ i-a admis apelul şi a dispus achitarea lui.

* Un număr de 106.838 de candidaţi din cei 146.105 prezenţi la Evaluarea Naţională au obţinut medii mai mari sau egale cu 5, potrivit unui centralizator al Ministerului Educaţiei Naţionale. 429 de candidaţi au luat media generală 10.

* Liberalii propun în iniţiativa legislativă privind revizuirea Constituţiei interdicţia ca persoanele condamnate definitiv să poată candida la alegeri, interzicerea amnistiei şi graţierii colective pentru fapte de corupţie şi a ordonanţelor în domeniul Justiţiei, posibilitatea atacării la CCR a ordonanţelor şi de către şeful statului, parlamentari şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

* Comisiile de cultură şi politică externă ale Senatului i-au dat aviz favorabil Lilianei Ţuroiu pentru funcţia de director al ICR Bruxelles, ea renunţând la postul de preşedinte al Institutului Cultural Român. S-au înregistrat 14 voturi 'pentru' şi două 'împotrivă'. Ţuroiu le-a explicat senatorilor că renunţă la funcţia de preşedinte al ICR în principal pentru a coordona de la Bruxelles Festivalul Europalia, care include 260 de evenimente şi care va începe peste trei luni.

* Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat că Biroul Executiv al liberalilor a decis, la propunerea sa, desemnarea Violetei Alexandru ca preşedinte interimar al organizaţiei PNL Bucureşti, arătând că ea "este omul potrivit să producă o schimbare la faţă" la această filială.

* Uniunea Salvaţi România a anunţat că va transpune într-un proiect de lege depus în Parlament prevederile cuprinse în iniţiativa civică "Oameni noi în politică", "blocată la CCR din cauza primarilor".

* Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea, modificarea şi completarea propunerilor legislative în materie electorală a decis ca AEP să simplifice proiectul propus comisiei, astfel încât acesta să includă doar votul prin corespondenţă, votul anticipat prelungit şi problemele procedurale de organizare a secţiilor de votare. De asemenea, parlamentarii vor depune amendamente, iar începând de miercuri, de la ora 15,00, să aibă loc dezbaterea şi votul articolelor actului normativ.

* Ministerul Apărării Naţionale organizează, miercuri, în Bucureşti, în municipiile reşedinţă de judeţ şi în localităţile din ţară unde sunt unităţi militare, ceremonii publice de înălţare a drapelului, cu prilejul Zilei Drapelului Naţional.

* Consilierii municipali se vor întruni miercuri, de la ora 11,00, într-o şedinţă pe a cărei ordine de zi figurează 88 de proiecte de hotărâre, printre care se numără şi cel referitor la diminuarea bugetului municipiului Bucureşti pe anul 2019 cu 608 milioane lei. Conform proiectului de rectificare bugetară, reducerea cea mai semnificativă apare la capitolul 'Energie termică', subvenţiile pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif urmând să fie diminuate cu 300 de milioane de lei, de la un total de 800 de milioane. AGERPRES/(autor: Andreea Rotaru, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: Agerpres