ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 23 IULIE

* Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind votul anticipat şi prin corespondenţă pentru românii din străinătate. "Promulg astăzi, aici, acum legea care ar trebui să le asigure românilor din străinătate posibilitatea să îşi exercite dreptul de vot fără să mai fie nevoiţi să aştepte ore în şir la coadă şi fără să se teamă că nu vor putea să voteze până la închiderea urnelor", a spus şeful statului, la ceremonia de semnare a Acordului Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României de către reprezentanţii UDMR şi ai grupului minorităţilor naţionale.

* Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a fost desemnată de Comitetul Executiv Naţional al partidului drept candidat la alegerile prezidenţiale. Anterior, Biroul Permanent Naţional al PSD a ales-o pe Viorica Dăncilă, cu majoritate de voturi, candidat la prezidenţiale din partea partidului. Pe 3 august, această candidatură urmează să fie validată de Congresul PSD.

* Premierul Viorica Dăncilă l-a demis pe şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Răzvan Vulcănescu. Totodată, Dăncilă a dispus şi trimiterea la CNAS a Corpului de control pentru verificări. Ministrul Sănătăţii l-ar fi propus pe Vasile Ciurchea pentru a ocupa funcţia de preşedinte al CNAS, au declarat surse pentru AGERPRES.

* Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis menţinerea mandatului de arestare preventivă pe numele fostului primar Radu Mazăre, judecat în dosarul ''Polaris''. Mazăre se află închis la Penitenciarul Rahova, unde ispăşeşte o pedeapsă de nouă ani de închisoare primită în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri.

* Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan a declarat, la RFI, că va accepta propunerea de a ocupa funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL, după ce a avut o discuţie în acest sens cu liderul formaţiunii, Ludovic Orban.

* Preşedintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor, liberalul Gigel Ştirbu, solicită Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării sancţionarea caricaturistului Ştefan Popa Popa's pentru afirmaţii discriminatorii referitoare la olteni.

* Un avion fără pilot (Unmanned Aerial Vehicles – UAV), monitorizat de la sol de o echipă de specialişti români şi străini, a fost lansat din poligonul Capu Midia cu ajutorul unui balon meteorologic umplut cu heliu. "Echipat cu o serie de senzori pentru aplicaţii ştiinţifice, aparatul de zbor fără pilot a efectuat o misiune în largul Mării Negre, la o distanţă de 40 de kilometri şi o altitudine de 25 de kilometri. Durata misiunii a fost de patru ore, la finalul acesteia avionul fără pilot aterizând în zona stabilită anterior", informează un comunicat al Centrului Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană "Gl. bg. Ion Bungescu".

* Purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian, a declarat că formaţiunea pe care o reprezintă îl va desemna "aproape sigur" pe preşedintele Călin Popescu-Tăriceanu drept candidat la alegerile prezidenţiale. "Noi avem mâine o reuniune. E aproape sigur că vom desemna pe Călin Popescu-Tăriceanu candidatul nostru la Preşedinţia României, aşa cum rezultă din sondaje şi din înţelegerile pe care, prealabil, le-am făcut cu PSD. Călin Popescu-Tăriceanu e singurul care poate coagula voturi din mai multe partide, din mai multe spectre ideologice şi singurul care are şanse reale să îl învingă pe Iohannis", a spus Vosganian, la Antena 3.

* Fostul preşedinte al PSD Liviu Dragnea a deschis un proces la Curtea de Apel Bucureşti, în care contestă o rezoluţie a Inspecţiei Judiciare prin care i s-a respins o plângere împotriva procurorilor de la DNA care instrumentează dosarul Tel Drum. AGERPRES/(redactor: Andreea Rotaru, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)

Sursa: Agerpres