ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 21 MARTIE

* Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că oricât de "imperfectă" ar fi Uniunea Europeană, aceasta poate fi îmbunătăţită, motiv pentru care adresează Marii Britanii îndemnul de "a amâna pentru totdeauna" Brexit-ul. "Te rog, amână Brexit-ul definitiv. Oricât de imperfectă ar fi Uniunea Europeană, putem lucra împreună pentru a o îmbunătăţi", a scris Tăriceanu, pe pagina sa de Twitter.

* Traficul rutier în Pasajul Unirii va fi restricţionat, în perioada 22 martie, ora 22,00, până pe 25 martie, ora 4,00, pentru realizarea unor lucrări de întreţinere. Brigada Rutieră solicită conducătorilor de autovehicule să circule cu prudenţă, să respecte semnificaţia indicatoarelor rutiere montate temporar în zonă, precum şi semnalele poliţiştilor rutieri.

* Conducătorul auto căruia i s-a suspendat provizoriu permisul auto ar putea să îşi aleagă perioada suspendării în termen de un an de la data săvârşirii faptei contravenţionale, conform unei iniţiative legislative depuse la Parlament de deputaţii ALDE Ştefan-Alexandru Băişanu şi Adrian Mocanu.

* Comisia economică a Senatului solicită, în două scrisori trimise ministrului de Finanţe şi guvernatorului Băncii Naţionale, transparentizarea completă a modului de calcul al indicelui ROBOR sau decuplarea acestuia de la ratele românilor, a declarat senatorul Daniel Zamfir, preşedintele acestei comisii. El şi-a exprimat speranţa ca senatorul PNL Florin Cîţu şi şeful Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, să se prezinte săptămâna viitoare la audierile din comisie, "pentru că au obligaţia să vină". Plenul Senatului a adoptat pe 11 februarie un proiect de hotărâre prin care a acordat un termen de 60 de zile Comisiei economice să deruleze o anchetă care vizează modul în care Consiliul Concurenţei a închis o investigaţie privind manipularea ROBOR în anul 2013.

* Jurnalistul Ion Cristoiu a fost audiat, în calitate de martor, la Secţia de investigare a magistraţilor, în dosarul în care fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. La ieşirea de la audieri, Cristoiu a explicat că procurorul de caz, Adina Florea, l-a întrebat despre fotografia făcută la o cramă a lui Sebastian Ghiţă, în care apare Laura Codruţa Kovesi.

* Biroul Electoral Central solicită Ministerului de Interne şi Inspectoratului General al Poliţiei Române să analizeze dacă sunt îndeplinite prevederile legale în materia afişajului electoral existent în prezent în Bucureşti şi în ţară, a anunţat vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Marian Muhuleţ.

* Kip Thorne, laureat al Premiului Nobel pentru fizică în 2017, consilier ştiinţific şi producător executiv al filmului "Interstellar: Călătorind prin Univers", va participa la o serie de evenimente, care vor avea loc vineri şi sâmbătă în Bucureşti.

* Peste o sută de sortimente de peşte şi preparate din peşte, peste o tonă de fructe de mare şi peste 10.000 de porţii de peşte pregătite de unii dintre cei mai iscusiţi bucătari vor putea fi savurate şi degustate la Festivalul Pescăresc, care se va desfăşura de vineri până luni în Parcul Naţional din Capitală. AGERPRES/(autor: Andreea Rotaru, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: Agerpres