ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 21 FEBRUARIE

* Ministrul Justiţiei nu poate veni să stârnească intrigi într-o instituţie, ci trebuie să ia legătura cu conducătorul acesteia, a declarat procurorul general al României, Augustin Lazăr. Reacţia acestuia vine după ce ministrul Tudorel Toader s-a întâlnit joi la PÎCCJ cu preşedintele Asociaţiei Procurorilor din România, Elena Iordache, şi cu adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, ulterior el anunţând că va declanşa procedura de numire a noului şef al Parchetului General. "Trebuia să ia legătura cu Ministerul Public, cu procurorul general, cu nimeni altcineva. Trebuie să aibă curaj, procurorul general nu mănâncă oameni'', a spus Lazăr.

* Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat că analizează "la modul cel mai serios" ordonanţa de urgenţă care modifică legile Justiţiei, după ce s-a întâlnit cu o delegaţie a USR care a depus un memoriu prin care reclamă neconstituţionalitatea acesteia. ''Nimeni nu are dreptul să pună presiuni asupra Avocatului Poporului. (…) Analizăm în mod serios şi într-un ritm foarte alert. Vreau ca în modul cel mai serios să analizez această situaţie", a spus Ciorbea.

* Nicio societate nu este imună la corupţie, unul din aspectele importante fiind lupta individuală a cetăţenilor împotriva acestui fenomen, a declarat ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm. "Este un efort depus în orice ţară din lume, inclusiv în Statele Unite ale Americii, acela al luptei anticorupţie. Nicio societate nu este imună la acest lucru, nicio ţară nu este imună", a punctat acesta.

* Activitatea gripală a avut un trend descrescător în săptămâna 11 – 17 februarie, menţinându-se în continuare peste nivelul aşteptat şi cu extindere naţională, iar numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute înregistrat la nivel naţional a fost de 97.930, informează Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

* Filmul "Moromeţii 2", în regia lui Stere Gulea, a primit cele mai multe nominalizări – 14 – la Premiile Gopo 2019, fiind urmat de peliculele "Charleston" – cu 13 nominalizări, "Dragoste 1. Câine" – cu 11 şi "Pororoca" – 10. Potrivit organizatorilor, 19 lungmetraje româneşti lansate în cinematografe în 2018 au fost luate în considerare de juriu pentru desemnarea nominalizărilor celei de a XIII-a ediţii a Premiilor Gopo, care va avea loc pe 19 martie la Teatrul Naţional. AGERPRES/(autor: Georgiana Tănăsescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: Agerpres