ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 20 MARTIE

* Moţiunea simplă pe Justiţie a fost respinsă de plenul Camerei Deputaţilor. S-au înregistrat 126 de voturi "pentru", 148 – "împotrivă" şi două abţineri.

* Senatul a adoptat propunerile legislative pentru aprobarea obiectivelor de investiţii "Autostrada Bucureşti – Braşov", "Autostrada Nordului" şi "Autostrada Braşov – Bacău", acestea urmând a fi terminate în trei, patru şi respectiv cinci ani de la data intrării în vigoare a actelor normative.

* PNL o cheamă din nou, în aprilie, în faţa Parlamentului, pe Viorica Dăncilă, premierul României, pentru a da explicaţii cu privire la modificările aduse legilor Justiţiei, a anunţat liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, care a precizat că prim-ministrul trebuie ''să spună de ce acest Guvern merge mai departe cu apărarea corupţilor, cu protejarea vinovaţilor, cu umilirea persoanelor cinstite''.

* Legalizarea canabisului în scopuri medicale este o practică utilizată în multe ţări europene, în special pentru pacienţii care suferă de cancer în faze terminale, această temă fiind analizată la Ministerul Sănătăţii, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. Potrivit acestuia, tratarea pacienţilor cu boli în fază terminală constituie un argument care justifică o astfel de procedură de legalizare şi utilizare a canabisului în scopuri medicale.

* Administraţia Prezidenţială precizează, în urma declaraţiilor ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, referitoare la faptul că întârzierile programelor naţionale de sănătate ar fi cauzate de data promulgării bugetului de stat pe anul 2019, că încercarea de a-i imputa preşedintelui Klaus Iohannis aceste întârzieri reprezintă doar o "tehnică extrasă din manualul de manipulare al PSD".

* Lista candidaţilor PSD pentru alegerile europarlamentare ar putea fi prezentată la începutul săptămânii viitoare, a anunţat social-democratul Florin Iordache. "În prima şedinţă a CEx, probabil că la începutul săptămânii viitoare. Fără îndoială va fi înainte de data de miercuri, când trebuie prezentată lista. Vom prezenta şi numărul de semnături, şi lista completă", a spus Florin Iordache, la Parlament, întrebat când va fi aprobată lista candidaţilor social-democraţi.

* Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind elaborarea şi actualizarea Strategiei naţionale pe termen lung "România 2040", care prevede înfiinţarea, în acest sens, a Comisiei "România 2040", condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor.

* Deputaţii PNL Lucian Bode şi Marius Bodea atrag atenţia că, începând de vineri, toate aeronavele TAROM pot rămâne la sol, în condiţiile în care nu există un Consiliu de Administraţie, iar mandatul managerului general expiră în cursul zilei de joi.

* Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles. Potrivit agendei, şeful statului va participa joi şi la Conferinţa anuală transatlantică organizată de Camera de Comerţ Americană din Uniunea Europeană. În continuare, Iohannis va participa la Summitul PPE, iar apoi la reuniunea Consiliului European. Vineri, la această reuniune vor participa şi premierii Islandei, Liechtenstein şi Norvegiei pentru a marca cea de a 25-a aniversare a Spaţiului Economic European. AGERPRES/(autor: Andreea Rotaru, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: Agerpres