ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 20 DECEMBRIE

* Moţiunea de cenzură intitulată 'Ajunge! Guvernul Dragnea – Dăncilă, ruşinea României!', iniţiată de PNL, USR şi PMP, a fost respinsă de plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. Liderul deputaţilor PSD Daniel Suciu a menţionat că au votat 'pentru' 161 de parlamentari şi trei 'împotrivă'. Pentru ca moţiunea să fie adoptată, era nevoie de minim 233 de voturi "pentru".

* Preşedintele Klaus Iohannis a participat la prima parte a şedinţei Guvernului. 'Participarea mea la şedinţa de Guvern are loc în virtutea atribuţiilor conferite preşedintelui României de Constituţia României. Mai exact, pentru specialişti, este vorba de atribuţiile care se regăsesc în articolele 80, 86 şi 87', a declarat Iohannis. Potrivit acestuia, prezenţa preşedintelui la şedinţele de Guvern nu poate fi nici îngrădită, nici limitată.

* Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că la finalul acestei săptămâni vor fi anunţaţi candidaţii selectaţi în perspectiva atribuirii contractului pentru realizarea autostrăzii Ploieşti-Comarnic-Braşov.

* Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis suspendarea executării pedepsei în cazul Elenei Udrea în dosarul 'Gala Bute', în care a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare. De asemenea, Instanţa supremă a decis suspendarea pedepsei şi eliberarea din penitenciar a lui Tudor Breazu, condamnat tot în dosarul "Gala Bute" la 3 ani de închisoare.

* Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că ordonanţa de urgenţă cu privire la măsurile fiscale anunţate de ministrul Finanţelor va fi adoptată probabil vineri, într-o şedinţă de Guvern. 'Se pare că mâine va fi adoptată ordonanţa. A fost nevoie de câteva reglaje în ceea ce priveşte formulările, prevederile rămân aceleaşi', a explicat Dragnea.

* Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că vineri se va afla în vizită la Bucureşti cancelarul Austriei, discuţiile urmând să fie axate atât pe relaţiile bilaterale, cât şi pe coordonarea cât mai eficientă asupra temelor aflate pe agenda europeană în contextul transferului cât mai eficient între Preşedinţia austriacă şi română la Consiliul UE. AGERPRES/(autor: Mihai Simionescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa: Agerpres