ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 2 APRILIE

* Parlamentul României reafirmă ataşamentul faţă de principiile, valorile şi ţelurile NATO şi susţine ferm o Alianţă puternică şi consolidarea relaţiei transatlantice, indispensabilă pentru securitatea euroatlantică – se arată în Declaraţia adoptată de Legislativ, cu ocazia aniversării a 15 ani de la aderarea României la Alianţa Nord-Atlantică şi a 70 de ani de existenţă a acestei structuri.

* Preşedintele Klaus Iohannis urmează să se consulte săptămâna viitoare cu partidele şi formaţiunile parlamentare pe tema referendumului care va avea loc pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare, potrivit unor surse politice. Sursele citate au menţionat că şeful statului va trimite săptămâna aceasta Parlamentului scrisoarea privind o nouă consultare pentru lărgirea ariei de cuprindere a referendumului.

* Trezorierul Partidului Social Democrat Mircea Drăghici a fost pus sub acuzare de DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare şi utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, într-un dosar legat de cheltuirea banilor primiţi de partid ca subvenţie. Ulterior, Mircea Drăghici a anunţat că a atacat ordonanţa prin care i-a fost atribuită de DNA calitatea de suspect, motivul invocat de acesta fiind ''lipsa de temeinicie şi legalitate".

* Administraţia Naţională a Penitenciarelor a confirmat preluarea a 13 români extrădaţi din Italia pentru continuarea executării pedepsei în ţara de origine. Ministrul de Interne italian, Matteo Salvini, a anunţat pe contul său de Facebook că 13 români deţinuţi în Italia vor fi aduşi în România cu o cursă directă Roma – Bucureşti. "Infractorii străini găzduiţi în închisorile noastre trebuie să îşi execute pedeapsa în ţara lor de origine", a scris oficialul italian. Întrebat despre acest subiect, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a precizat: "E dovada faptului că România asigură condiţii de executare a pedepselor la standarde europene".

* Un heliport va fi construit pe acoperişul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Marie Curie", au anunţat reprezentanţii unităţii medicale. Construcţia va începe în toamna acestui an şi va deservi pacienţii care au nevoie de intervenţie medicală de urgenţă în Spitalul "Marie Curie", investiţia fiind în valoare de 425.000 de euro.

* Dacă preşedintele vrea să elimine din Constituţie posiblitatea de a se da ordonanţe de urgenţă, să iniţieze o procedură de revizuire a Legii fundamentale, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

* Curtea Constituţională urmează să discute pe 29 mai sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul educaţiei, au precizat, pentru AGERPRES, oficiali ai CCR.

* Senatorii jurişti l-au audiat pe senatorul ALDE Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei economice, pe tema sesizării acestuia la adresa liberalului Florin Cîţu, căruia îi reproşează că nu s-a prezentat la Comisia de anchetă care investighează activitatea Consiliului Concurenţei în legătură cu piaţa financiară. Zamfir a precizat că sesizarea pe care a făcut-o Biroului permanent al Senatului nu e "sub nicio formă" o acţiune personală, adăugând că nu are nicio dispută cu senatorul Cîţu şi nu doreşte ca acesta să fie sancţionat. AGERPRES/(autor: Andreea Rotaru, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: Agerpres