ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 19 MARTIE

* Guvernul a modificat şi completat programul 'Prima maşină', astfel încât vor putea fi cumpărate şi maşini electrice sau hibride noi, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu. În acelaşi timp, a adăugat el, actul normativ aprobat de Guvern prevede "acceptarea eco-bonusurilor şi a eco-tichetelor acordate în cadrul programelor 'Rabla' şi 'Rabla Plus' pentru achitarea avansului minim obligatoriu".

* În contextul vizitei pe care Papa Francisc o va efectua în România în acest an, a fost constituit Comandamentul Operativ Naţional "Vizită Papa Francisc I – 2019" la nivelul conducerilor instituţiilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională – MApN, MAI, SRI, SIE, STS şi SPP, informează un comunicat de presă. Papa Francisc I se va afla în România în perioada 31 mai – 2 iunie şi va vizita oraşele Bucureşti, Iaşi, Blaj, precum şi Sanctuarul de la Şumuleu Ciuc.

* Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a propus, în şedinţa comisiilor reunite de industrii şi juridică ale Camerei Deputaţilor, modificări la legea achiziţiilor, printre care şi cea potrivit căreia nu vor mai putea face contestaţii cei care nu participă la licitaţii pe obiectivul respectiv, subliniind că astfel urmează să fie deblocate şi urgentate lucrările de infrastructură mare.

* Preşedintele Comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir, a anunţat că le va recomanda colegilor săi transmiterea către Guvern şi Banca Naţională a unei propuneri care să vizeze decuplarea "în mod rapid" a ROBOR de ratele românilor. Comisia economică, industrii şi servicii din Senat a continuat audierile în cadrul anchetei parlamentare privind o eventuală manipulare a indicelui ROBOR. Marţi, a fost audiat economistul Lucian Isar, fost trezorier al unei bănci comerciale.

* Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei în actualul sezon a ajuns la 178, potrivit ultimei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. Ultima persoană decedată este un bărbat de 81 de ani, din judeţul Caraş-Severin, confirmat cu virus gripal tip A. Acesta avea condiţii medicale preexistente şi nu fusese vaccinat antigripal.

* Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Gabriela Coman, a declarat că începând cu 1 ianuarie 2021 centrele de plasament în forma actuală nu vor mai exista, copiii "lipsiţi de îngrijirea părintească" urmând să fie protejaţi fie în adopţie, fie în asistenţă maternală. AGERPRES/(autor: Andreea Rotaru, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: Agerpres