ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 19 FEBRUARIE

* Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind majorarea alocaţiilor copiilor, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu. ''În actul normativ a fost făcută precizarea expresă a faptului că acesta intră în vigoare începând cu data de 1 a lunii următoare intrării în vigoare a Legii bugetului de stat pe anul 2019", a afirmat Nelu Barbu.

* Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind procedura de selecţie a procurorului european din partea României, a anunţat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. ''Ordonanţa de urgenţă nu se referă la procurorul-şef european. Pentru că în privinţa alegerii procurorului-şef european există o altă procedură, un alt regulament şi procedura este în curs de derulare", a declarat Tudorel Toader.

* Comitetul Executiv Naţional al PSD s-a reunit, la Palatul Parlamentului, pentru a stabili alte două nominalizări pentru funcţiile de miniştri ai Dezvoltării şi Transporturilor, după retragerea Liei Olguţa Vasilescu şi a lui Mircea Drăghici. Preşedintele PSD Giurgiu a precizat că organizaţia sa îl susţine pe senatorul Cristian Marciu pentru funcţia de ministru al Transporturilor, şi nu pe deputatul Răzvan Cuc. La rândul său, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a arătat că Răzvan Cuc este membru în organizaţia Neamţ, filială care îl susţine foarte tare pentru funcţia de ministru al Transporturilor.

* Inspectorii sanitari au decis sistarea activităţii blocului operator şi a secţiei ATI (postoperator) din cadrul Institutului Naţional de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", informează Ministerul Sănătăţii. Potrivit MS, măsura a fost luată după ce rezultatele probelor prelevate pe 12 şi 13 februarie au fost neconforme.

* Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Ilfov, Dan Blendea, a declarat că a fost convocată Comisia de disciplină a unităţii sanitare în cazul Ralucăi Bârsan, femeia fără studii de specialitate care lucra la Secţia de ginecologie, el precizând că cercetarea disciplinară poate dura două – trei săptămâni. "Spitalul este supus, în momentul de faţă, unor anchete – atât din partea Poliţiei, cât şi din partea Consiliului Judeţean, dar şi din partea administraţiei spitalului", a spus Dan Blendea, într-o conferinţă de presă.

* DNA anunţă că, în cursul lunii ianuarie, în dosarele instrumentate de procurorii anticorupţie au fost condamnaţi 15 inculpaţi prin 12 hotărâri judecătoreşti definitive. Potrivit DNA, între persoanele condamnate definitiv figurează un procuror, un şef serviciu companie naţională, un şef serviciu instituţie publică, un inspector şcolar. Pedepsele dispuse de judecători faţă de cei 15 inculpaţi variază între şase ani de închisoare şi avertisment, precizează sursa citată. AGERPRES/(autor: Georgiana Tănăsescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: Agerpres