ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 17 IANUARIE

* Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis o scrisoare premierului Viorica Dăncilă în care argumentează că propunerile de numire pentru Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Transporturilor, Lia Olguţa Vasilescu, respectiv Mircea Drăghici, în continuare, nu fac dovada îndeplinirii condiţiilor de legalitate, astfel încât să li se poată da curs.

* Guvernul a aprobat, printr-o ordonanţă, înfiinţarea Orchestrei Uniunii Europene, potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale transmis AGERPRES.

* Nivelul plafonului garanţiilor care pot fi emise în acest an în cadrul programului 'Investeşte în Tine' va fi de un miliard de lei, a decis Guvernul printr-o hotărâre. Potrivit notei de fundamentare a proiectului, a fost propus un nivel al plafonului garanţiilor care pot fi emise în anul 2019 în sumă de un miliard de lei, 'în urma consultării cu Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză şi având în vedere previzionatul succes de care se va bucura programul în următorii ani, precum şi interesul manifestat atât de potenţialii beneficiari, cât şi de actorii importanţi ai pieţei bancare'.

* Premierul Viorica Dăncilă a declarat că autorităţile române sunt pregătite să ofere soluţii românilor care muncesc şi studiază în Regatul Unit, indiferent de scenariul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

* Curtea Constituţională a României urmează să discute pe 6 martie sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală, care vizează şi alegerile pentru Parlamentul European, au precizat, pentru AGERPRES, oficiali ai CCR.

* Liderul PNL, Ludovic Orban, alături de mai mulţi membri ai partidului, s-a întâlnit, miercuri, cu preşedintele Klaus Iohannis.
'Principala temă a fost modul de derulare a Preşedinţiei Consiliului UE, priorităţile României la nivel european, modul în care eu, preşedintele PNL, pot să susţin diferitele priorităţi aflate pe agendă prin intermediul bunelor relaţii pe care le avem la nivelul grupului PPE (…) şi, de asemenea, am discutat despre ce considerăm important legat de evenimentele europene care urmează să se desfăşoare în România. O să existe o reuniune cu grupul PPE din Comitetul regiunilor, o să existe o reuniune a grupului PPE cel mai probabil în marja Consiliului European. Nu s-a discutat niciun cuvânt despre lista pentru europarlamentare sau pe vreo altă temă conexă din cele care au fost reflectate pe surse în mod fals', a declarat Orban pentru AGERPRES.

* Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a anunţat că PNL a solicitat convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare, iar în cazul în care conducerile celor două Camere ale Parlamentului refuză acest lucru, liberalii vor demara strângerea de semnături necesare pentru convocare.

* Preşedintele Klaus Iohannis va participa, marţi, la Aachen, în Germania, la ceremonia de semnare a Tratatului de cooperare şi integrare franco-german, la invitaţia cancelarului german Angela Merkel şi a omologului său francez, Emmanuel Macron. AGERPRES/(autor: Mihai Simionescu, editor: Florin Marin, editor online: Gabriela Badea)

Sursa: Agerpres