ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 17 APRILIE

* PSD i-a retras sprijinul politic ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. Preşedintele executiv al social-democraţilor, premierul Viorica Dăncilă, a anunţat că Eugen Nicolicea va fi propunerea PSD pentru funcţia de ministru al Justiţiei în locul lui Toader. Totodată, Dăncilă a precizat că Oana Florea a fost propusă pentru funcţia de ministru al Fondurilor Europene, în locul Rovanei Plumb, iar Liviu Brăiloiu la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni în locul Nataliei Intotero.

* Şedinţa de plen a Senatului în care era programată, pentru a patra oară, pentru dezbatere şi vot moţiunea simplă "Justiţia, victimă sigură în mâinile lui Toader" a fost suspendată din lipsă de cvorum. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a mers la biroul preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, după ce dezbaterea moţiunii simple la adresa sa s-a amânat. "Merg la o scurtă întrevedere cu domnul Tăriceanu, după care vă dau declaraţii", a afirmat Toader.

* Plenul Senatului a adoptat proiectul de modificare a Codului penal, aşa cum a fost elaborat de Comisia specială privind legile Justiţiei. S-au înregistrat 75 de voturi "pentru", 32 "împotrivă" şi o abţinere.

* Comitetul Executiv Naţional al Partidului Social Democrat a adoptat o hotărâre prin care le cere membrilor Guvernului ca, în 45 de zile, să reorganizeze ministerele în aşa fel încât să se poată restrânge numărul şefilor din structurile judeţene.

* Procurorii DNA au făcut cereri de preschimbare a termenelor de judecată stabilite de judecătorii ÎCCJ în dosarele lui Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov, motivul fiind judecarea cu celeritate a acestor cauze, a informat Biroul de presă al DNA. Dosarul lui Liviu Dragnea are termen pe 20 mai, iar cel al lui Darius Vâlcov pe 11 iunie.

* Primăria Capitalei dă asigurări că bucureştenii vor avea în continuare apă caldă şi căldură la parametri optimi, iar întreaga activitate a RADET va fi preluată de Compania Municipală Termoenergetica. Precizările vin în contextul în care Tribunalul Bucureşti a decis intrarea în faliment a RADET. Decizia TB nu este definitivă.

* Sezonul România – Franţa 2019 se va deschide oficial în ţara noastră joi, preşedintele Klaus Iohannis urmând să participe la ceremonia de inaugurare care va avea loc la Muzeul Naţional de Artă al României. AGERPRES/(autor: Andreea Rotaru, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)

Sursa: Agerpres