ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 15 IULIE

* Social-democraţii s-au reunit în şedinţa Comitetului Executiv Naţional, în care au decis să aibă candidat propriu la alegerile prezidenţiale din luna noiembrie şi să organizeze un Congres pentru validarea acestuia pe data de 3 august. Liderul PSD, premierul Viorica Dăncilă, a anunţat că senatorul Nicolae Moga a fost validat de colegi pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne, în locul lui Carmen Dan, care a demisionat, iar Mihai Fifor – pentru funcţia de vicepremier pe parteneriate strategice. Totodată, conducerea social-democrată a luat act de propunerea ALDE de înlocuire a lui Teodor Meleşcanu cu Ramona Mănescu în funcţia de ministru al Afacerilor Externe.

* PSD trebuie să pornească cu şanse reale la prezidenţiale, nu doar "să facă figuraţie, să bifeze că s-a înscris şi în aceste alegeri", a afirmat vicepreşedintele social-democrat Gabriela Firea, primar general al Capitalei, care a adăugat că partidul are dintre cine să aleagă.

* Teodor Meleşcanu a transmis că va respecta decizia ALDE de a-i retrage sprijinul pentru mandatul de ministru de Externe, precizând că aşteaptă decizia de remaniere a premierului. El a adăugat că "nu există niciun fel de vinovăţie".

* Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că intenţionează să introducă o taxă de solidaritate care să se aplice pensiilor speciale care depăşesc 10.000 de lei şi să limiteze călătoriile gratuite cu CFR.

* Patriarhia Română îi acordă Simonei Halep "Crucea Patriarhală" pentru mireni. Aceasta este cea mai înaltă distincţie a BOR şi îi va fi acordată Simonei Halep în semn de apreciere pentru realizările sale în domeniul tenisului feminin de performanţă şi, totodată, pentru credinţa sa creştin-ortodoxă, pe care o mărturiseşte public prin semnul Sfintei Cruci, a precizat Patriarhia.

* Preşedintele Klaus Iohannis a decis acordarea celei mai înalte distincţii a statului român, Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, tenismenei Simona Halep, după câştigarea Turneului de la Wimbledon.

* Preşedinţii interimari ai filialelor de sector PNL Bucureşti au fost aleşi în şedinţa Biroului Executiv, preşedintele liberalilor, Ludovic Orban, declarând că la nivelul Capitalei partidul său va intra "într-un amplu proces de recâştigare a încrederii cetăţenilor". Preşedinţii interimari sunt: la Sectorul 1 – Sebastian Burduja, pentru Sectorul 2 – Monica Anisie, Sectorul 3 – Antonel Tănase, Sectorul 4 – Pavel Popescu, Sectorul 5 – Cristian Băcanu, Sectorul 6 – Ciprian Ciucu.

* Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că a mandatat senatorii liberali să voteze la vedere în favoarea urmăririi penale a fostului ministru al Sănătăţii Florian Bodog. Bodog va fi invitat la Comisia juridică din Senat pentru a fi audiat în legătură cu cererea DNA de ridicare a imunităţii. El e acuzat că a angajat o consilieră în perioada mandatului său care nu se prezenta la serviciu. AGERPRES/(autor: Florin Marin, editor: Claudia Stănescu)

Sursa: Agerpres