ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 15 IANUARIE

* Inspecţia Judiciară a solicitat CSM sancţionarea procurorului Mihai Laurenţiu Vasilescu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slobozia, după ce acesta i-a ameninţat, jignit şi amendat pe poliţiştii care îl opriseră în trafic pentru depăşirea limitei de viteză.

* Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus introducerea mai multor instituţii ale statului, printre care Guvern, SRI, Jandarmerie, Parchetul General, ca părţi responsabile civilmente în dosarul 'Mineriada din 13-15 iunie 1990', în care fostul preşedinte Ion Iliescu este judecat pentru infracţiuni contra umanităţii.

* Inspecţia Judiciară a solicitat CSM sancţionarea şefului Secţiei Parchetelor Militare, Gheorghe Cosneanu, precum şi a procurorului Bogdan Pârlog, cel care a fost în Piaţa Victoriei pe 10 august şi s-a sesizat în legătură cu intervenţia jandarmilor. De asemenea, Inspecţia Judiciară solicită sancţionarea procurorului militar Mihalache Codruţ.

* Fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal Dumitru Dragomir a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 4 ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care este acuzat că primit peste 3 milioane euro mită de la administratorul RCS/RDS Ioan Bendei, în schimbul acordării drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din Liga 1. Decizia nu este definitivă.

* Preşedintele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Constantin Buchet, arată, într-un răspuns transmis AGERPRES, că numele Adinei Florea, propusă pentru conducerea DNA, nu apare în evidenţele de arhivă ale deţinătorilor ca lucrător-cadru sau colaborator cu Securitatea, potrivit informărilor de la SRI, SIE şi Arhivele Militare Naţionale.

* Procurorul general Augustin Lazăr susţine că un alt procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a dat soluţia de clasare într-un dosar care îl viza pe preşedintele Klaus Iohanis, iar el doar a semnat adresa prin care se comunica decizia reclamantului. Parchetul General a dat publicităţii un comunicat de presă în care se fac noi precizări cu privire la informaţiile apărute în mass-media în legătură cu soluţionarea unui dosar deschis ca urmare a unui denunţ pe numele preşedintelui Iohannis, clasat în anul 2014 de către Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia, condus la acea vreme de Augustin Lazăr. AGERPRES/(autor: Mihai Simionescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruştei)

Sursa: Agerpres