ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 15 APRILIE

* Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat pentru 20 mai judecarea dosarului angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu.

* Comitetul liderilor grupurilor parlamentare din Senat a decis amânarea pentru data de 6 mai a dezbaterii şi votului în cazul moţiunilor simple iniţiate de PNL şi USR – "Justiţia, victimă sigură în mâinile lui Toader" şi "Eugen Teodorovici, românii îţi cer să demisionezi!".

* USR propune reformarea Curţii Constituţionale şi oferă "şapte soluţii pentru o instanţă constituţională depolitizată". USR propune creşterea numărului de judecători ai Curţii la 12, cu vot decisiv la preşedintele CCR, dintre care şase judecători să fie aleşi de magistraţi prin scrutin general, trei să fie numiţi de Preşedinte, iar trei să fie aleşi de Parlament, cu votul a minim două treimi din numărul tuturor parlamentarilor.

* Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis prelungirea cu 120 de zile a perioadei de activitate a Comisiei speciale comune pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul Justiţiei (Comisia Iordache).

* Preşedintele Klaus Iohannis îşi va lansa miercuri volumul "EU.RO. Un dialog deschis despre Europa", evenimentul urmând să aibă loc la Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti, Sala Studio, potrivit Administraţiei Prezidenţiale. Cartea a fost publicată de Editura Curtea Veche Publishing.

* Senatorul PSD Claudiu Manda a declarat că va rămâne în funcţia de preşedinte al Comisiei de control al SRI până la prima şedinţă de plen reunit al Parlamentului, iar ca vicepreşedinte al Senatului – până trece inclusiv perioada campaniei electorale pentru europarlamentare.

* Liberalii solicită conducerii Parlamentului demararea de urgenţă a procedurilor pentru desemnarea unui nou Avocat al Poporului, a anunţat preşedintele PNL, Ludovic Orban. "Mandatul lui Victor Ciorbea încetează astăzi. (…) Solicităm conducerii Parlamentului demararea de urgenţă a procedurilor pentru desemnarea noului Avocat al Poporului şi facem un apel către toţi parlamentarii să mai citească încă o dată prevederile constituţionale privind Avocatul Poporului, să citească legea de organizare şi funcţionare şi să contribuie la alegerea unui Avocat al Poporului şi nu la desemnarea unei slugi a Puterii", a declarat Orban, la finalul şedinţei Biroului Executiv al PNL.

* Procurorii DNA Constanţa au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Nicuşor Constantinescu, la data faptelor preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, pentru săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

* Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil proiectul iniţiat de parlamentarii social-democraţi Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae privind statutul Băncii Naţionale a României, care vizează modificarea politicii BNR în sensul limitării rezervelor de aur ale ţării din străinătate. Proiectul a fost adoptat anterior de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată. AGERPRES/(autor: Andreea Rotaru, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: Agerpres