ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 14 MARTIE

* Lista candidaţilor PNL la alegerile europarlamentare, deschisă de realizatorul tv Rareş Bogdan, a fost validată de Biroul Politic Naţional al partidului. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi. 'Voi rămâne acelaşi şi mă voi bate pentru libertatea presei, pentru libertatea cuvântului. (…) Urmează o nouă etapă, în care sper să am acelaşi succes ca în presă', a declarat Bogdan.

* Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, referitor la despăgubirile financiare acordate deţinuţilor care au stat în condiţii necorespunzătoare, că vor fi luaţi în considerare doar cei care au cauze pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

* Activitatea gripală a avut, în săptămâna 4 – 10 martie, un trend descrescător, a evoluat cu intensitate medie, cu extindere regională în centrul ţării şi cu focare locale şi cazuri sporadice în celelalte zone, potrivit unei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

* Verificările efectuate de Autoritatea Electorală Permanentă la partidele politice privind subvenţiile primite de la bugetul statului în anii 2017 şi 2018 au fost suspendate din cauza nerespectării prevederilor legale şi vor fi reluate, împreună şi simultan cu Curtea de Conturi, conform unui calendar de control agreat de ambele părţi, informează AEP.

* Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Marian Dobrică, a declarat că sumele achitate de România ca urmare a hotărârilor CEDO depăşesc 8 milioane de euro.

* Politica de coeziune trebuie continuată şi întărită în viitoarea programare bugetară a UE, având în vedere rolul esenţial pe care îl are atât în reducerea decalajelor între regiuni, cât şi în stabilirea unor "legături solide" între comunităţi, a declarat premierul Viorica Dăncilă, la al VIII-lea Summit european al regiunilor desfăşurat la Bucureşti.

* Preşedintele Comitetului European al Regiunilor (CoR), Karl-Heinz Lambertz, a pledat pentru consolidarea politicii de coeziune a UE, afirmând că nu poate exista o Uniune în absenţa unei coeziuni reale. AGERPRES/(autor: Mihai Simionescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruştei)

Sursa: Agerpres