ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 14 FEBRUARIE

* Preşedintele Klaus Iohannis solicită Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie clarificarea rapidă a situaţiei în ceea ce priveşte dosarul deschis pe numele fostului procuror-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi.

* Alianţa USR – PLUS cere preşedintelui Klaus Iohannis să declanşeze referendumul pe Justiţie, a declarat preşedintele USR, Dan Barna, afirmând că citarea fostei şefe a DNA Laura Codruţa Kovesi la Secţia de investigare a magistraţilor în ziua în care urma să plece la Bruxelles nu este întâmplătoare.

* Plenul reunit al Parlamentului a adoptat un amendament la bugetul Ministerului Muncii pe anul 2019, prin care alocaţiile copiilor vor fi majorate începând cu 1 martie de la 84 de lei la 150 de lei iar pentru copii de la 0 la 2 ani – de la 200 de lei la 300 de lei.

* Reprezentanţii Primăriei Municipiului Bucureşti anunţă că vor prezenta în Consiliul General proiecte care să pună în acord hotărârile de înfiinţare a companiilor municipale cu decizia instanţei, respectiv adoptarea acestora cu două treimi. 'În urma respingerii de către Curtea de Apel Bucureşti a cererii de revizuire a deciziei de anulare a hotărârilor de consiliu prin care s-au înfiinţat companiile municipale, ne exprimăm în continuare determinarea de a presta servicii şi lucrări publice prin intermediul companiilor proprii, şi nu prin regii autonome bugetofage sau companii private interesate exclusiv de profitul propriu, aşa că vom veni în faţa Consiliului General cu proiecte care să pună în acord hotărârile de înfiinţare ale companiilor municipale cu decizia instanţei, respectiv adoptarea acestora cu două treimi', se arată într-un comunicat al Municipalităţii.

* Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că parlamentarii Uniunii vor vota proiectul legii bugetului de stat dacă propunerile discutate cu coaliţia de guvernare vor fi respectate.

* Dumitru Mişu, directorul general al fermei de porci din Teleorman unde acţionar majoritar a fost fiul lui Liviu Dragnea, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 7 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel. De asemenea, instanţa a admis acţiunea civilă exercitată de statul român, prin ANAF, şi l-a obligat pe Dumitru Mişu să plătească, în solidar cu SC Romcip SA (actuala SC Ferma Salcia SA), despăgubiri pentru prejudiciul cauzat de aproape un milion de lei (596.525 lei – debit principal, 251.077 lei – dobânda legală calculată până la data de 27 decembrie 2018, 145 553 lei – penalităţi de întârziere). La Tribunalul Bucureşti, dosarul a fost disjuns în mai multe cauze, iar inculpaţii sunt judecaţi în procese separate.

* Autorităţile administraţiei publice locale nu pot avea calitatea de acţionar în societăţile comerciale rezultate din reorganizarea regiilor autonome, arată judecătorii Curţii Constituţionale în motivarea deciziei prin care au admis sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind actul normativ referitor la reorganizarea unităţilor economice de stat ca regii autonome şi societăţi comerciale. AGERPRES/(autor: Mihai Simionescu, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruştei)

Sursa: Agerpres