ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 14 DECEMBRIE

* Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat că i-a transmis premierului Viorica Dăncilă, la întâlnirea pe care au avut-o, că emiterea unei ordonanţe de urgenţă pentru modificarea Codurilor penal şi de procedură penală ar crea în România o criză socială fără precedent, care ar acoperi cu totul perspectiva preluării de către ţara noastră a preşedinţiei Consiliului UE. El a afirmat că a primit asigurări atât de la premierul Viorica Dăncilă, cât şi de la ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, că subiectul amnistiei şi graţierii nu face parte din intenţiile pentru perioada următoare.

* Preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiţiei, Florin Iordache, a respins declaraţiile liderului liberal Raluca Turcan potrivit cărora s-ar desfiinţa această comisie şi a precizat că activitatea ei a fost prelungită cu trei luni.

* Moţiunea de cenzură intitulată 'Ajunge! Guvernul Dragnea – Dăncilă, ruşinea României!', iniţiată de PNL, USR şi PMP, va fi citită luni în plenul Parlamentului şi va fi dezbătută şi votată în şedinţa de joi, au decis Birourile permanente reunite ale celor două Camere. Moţiunea va fi citită luni, la ora 16,00, în plenul Parlamentului, iar joi, de la ora 10,00, este şedinţa în care se dezbate şi votează. Votul este secret cu bile, a precizat secretarul Camerei, Georgian Pop.

* Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Daniel Breaz, şi ministrul Afacerilor Externe şi Expatriaţilor al Palestinei, dr. Riad Malki, au semnat, la sediul MAE, un document de cooperare în domeniile culturii şi educaţiei între România şi Palestina. Ceremonia semnării documentului a avut loc la finalul celei de-a treia reuniuni a Comitetului Interguvernamental româno-palestinian (CIG III).

* Peste 11.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei, în contextul atenţionării de ninsori şi viscol emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, a anunţat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog. ''Pentru intervenţiile din perioada următoare sunt pregătiţi peste 11.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi. Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă au mobilizat peste 3.500 de pompieri, cu aproximativ 3.000 de mijloace tehnice specifice – precum şenilate, autofreze şi autospeciale care pot interveni în zone greu accesibile. De asemenea, 1.800 de poliţişti rutieri sunt pregătiţi să ofere sprijin conducătorilor auto în cazul în care din cauza ninsorii şi a viscolului pe drumuri se vor înregistra probleme'', a declarat Dajbog.

* Şapte staţii de încărcare a maşinilor electrice au fost inaugurate în parcări din sectorul 4, acestea făcând parte dintr-un program care vizează montarea a 300 de staţii pe teritoriul Capitalei, pe parcursul următorilor doi ani. AGERPRES/(autor: Mihai Simionescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)

Sursa: Agerpres