ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 13 MAI

* Peste 39% dintre români s-ar prezenta "sigur" la vot la alegerile europarlamentare, PNL şi PSD situându-se la egalitate în ce priveşte intenţiile de vot, potrivit Barometrului de Opinie Publică al Academiei Române. La întrebarea privind exprimarea intenţiei de vot, pe o scală de 1 la 10, în care 1 înseamnă "sigur nu voi vota", iar 10 "sigur voi vota", 39,2% s-au exprimat cu "sigur voi vota", iar 11% cu "sigur nu voi vota". Dintre cei 39,2%, cu PSD ar vota 26,4%, cu PNL – 26,1%, Alianţa 2020 – 20,1%, Pro România – 8,5%, ALDE – 8,2%, UDMR – 4%, PMP – 3,5%, UNPR – 1%.

* Un complet de cinci judecători de la Instanţa supremă a decis să amâne cu o lună discutarea unei cereri depuse de Gheorghe Stan, şeful Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie, prin care se solicita retragerea apelului în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri în care sunt judecaţi Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam şi Tudor Chiuariu. Procesul a fost amânat pentru 12 iunie, dată până când procurorul general al României trebuie să trimită un răspuns cu privire la retragerea apelului în acest caz.

* Un procuror de la DNA a solicitat judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie condamnarea fostului deputat liberal Dan Motreanu şi a fostului consilier prezidenţial George Scutaru la închisoare cu executare în dosarul în care au fost achitaţi în primă instanţă pentru spălare de bani. Motreanu candidează la alegerile europarlamentare pe listele PNL. Instanţa a anunţat că va pronunţa sentinţa definitivă în acest dosar pe 27 mai, a doua zi după alegerile europarlamentare.

* Preşedintele Klaus Iohannis va efectua marţi o vizită la Ploieşti, unde se va întâlni cu autorităţile locale din regiune şi îşi va lansa ultima carte. Potrivit agendei, la ora 17,00, la Primăria Municipiului Ploieşti şeful statului se va întâlni cu autorităţile locale din regiune, iar la ora 18,00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, va avea loc evenimentul de lansare a cărţii "EU.RO – Un dialog deschis despre Europa". AGERPRES/(autor: Andreea Rotaru, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)

Sursa: Agerpres