ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 13 DECEMBRIE

* Guvernul a stabilit ca zilele de 24 şi 31 decembrie să fie libere pentru salariaţii din sectorul public, urmând ca recuperarea lor să se facă în luna ianuarie a anului viitor, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

* Curtea Constituţională a României urmează să discute pe 19 decembrie sesizarea Guvernului în legătură cu un posibil conflict juridic de natură constituţională, după ce preşedintele Klaus Iohannis a amânat numirea miniştrilor la Transporturi şi Dezvoltare Regională, au precizat, pentru AGERPRES, surse din CCR.

* Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, şi vicepreşedintele liberal Florin Cîţu au prezentat un proiect de buget alternativ pentru anul 2019, criticând faptul că Guvernul nu a venit cu o propunere până acum. Potrivit lui Cîţu, bugetul alternativ pentru 2019 se bazează pe un deficit de 1,2% din PIB şi are în vedere venituri de 32% din PIB. Cîţu a afirmat că liberalii propun eliminarea TVA defalcat, a supraaccizei, a supraimpozitării contractelor part-time, alocarea a 2% din PIB pentru Armată, o ţintă de 6% din PIB pentru Educaţie, aplicarea în continuare a Legii salarizării unitare şi un Guvern cu 15 ministere pentru raţionalizarea cheltuielilor.

* Procurorul şef interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Anca Jurma, a declarat că un act normativ de o importanţă atât de mare cum este Codul penal ar trebui dezbătut în Parlament, "mai degrabă decât adoptat printr-o ordonanţă de urgenţă".

* Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională a României în legătură cu prevederile unui articol din legea privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, precizând că îngrădirea dreptului de vizită, implicit suspendarea dreptului la vizită, afectează relaţia deţinuţilor cu familiile şi reduce rolul incluziunii sociale post-liberare. AGERPRES/(autor: Mihai Simionescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Anda Badea)

Sursa: Agerpres