ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 12 FEBRUARIE

* Plenul Curţii Constituţionale a decis discutarea pe 27 februarie a sesizării preşedintelui Klaus Iohannis asupra Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală, care vizează şi alegerile pentru Parlamentul European. Iniţial, CCR stabilise data de 6 martie pentru dezbaterea acestei sesizări.

* 27,8% dintre românii care îşi exprimă o opţiune de vot (reprezentând 54,5% din eşantion) ar vota cu PSD la alegerile europarlamentare, 26,7% pentru PNL, 10% pentru USR, 9,2% pentru ALDE şi 7% pentru PLUS, arată un sondaj INSCOP realizat realizat la comanda Fundaţiei Konrad Adenauer, în perioada 21 ianuarie – 5 februarie 2019.

* Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că este fals documentul prezentat de Raluca Daniela Bârsan, în momentul în care a încheiat contractul de voluntariat cu Spitalul Judeţean Ilfov, conform căruia este confirmată ca medic rezident. Ministrul a spus că nicio instituţie publică nu poate să facă un contract de voluntariat cu o persoană fizică. Pe de altă parte, Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila' a precizat că Raluca Daniela Bârsan nu se află în evidenţele Facultăţii de Medicină la studii de licenţă şi masterat.

* Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a admis că protocolul prin care se stabilesc, din 2015, onorariile avocaţilor din oficiu 'perfectibil' şi a invitat decanii barourilor la discuţii pentru găsirea soluţiilor. Toader a participat, marţi, la audierile din Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii a Senatului, unde au fost dezbătute, timp de patru ore, cererile avocaţilor.

* Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, solicită Guvernului să continue în mod constructiv dialogul cu transportatorii, pentru evitarea blocării traficului în Bucureşti, după ce aceştia au cerut aprobare pentru desfăşurarea unui miting de protest miercuri în Piaţa Victoriei.

* Brigada Rutieră va restricţiona traficul, miercuri, începând cu ora 6,30, pe Şoseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei, respectiv Şoseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Presei Libere, cu ocazia mitingului organizat de Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).

* Un permis de pescuit, redactat în cuneiforme şi eliberat de către autorităţile celei de-a treia dinastii Ur, Sumer, în jurul anului 2.000 î.Hr., va fi scos la vânzare la un preţ de pornire de 1.000 de euro în licitaţia colecţiei Dr. Anamaria Roth şi Dr. Edgar Nicolau de Artă Orientală Veche, care va avea loc pe 21 februarie la Palatul Cesianu-Racoviţă din Capitală. AGERPRES/(autor: Mihai Simionescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Sursa: Agerpres