ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 11 MARTIE

* Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că, în perioada următoare, se va face o analiză a activităţii fiecărui ministru. "În perioada următoare vom face o analiză pe fiecare domeniu a îndeplinirii programului de guvernare, astfel încât fiecare ministru va face evaluarea activităţii pornind de la lucrurile realizate în cadrul programului de guvernare, lucrurile realizate în plus faţă de programul de guvernare şi ce avem de realizat în perioada următoare, bineînţeles şi cu o foaie de parcurs în ceea ce priveşte ce mai avem de realizat", a declarat premierul, la finalul Biroului Permanent Naţional al PSD.

* Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că PSD este unicul vinovat că nu există un buget pe anul 2019. 'Declaraţiile mincinoase şi fuga de responsabilitate nu pot ascunde evidenţa: PSD este unicul vinovat de situaţia în care ne găsim şi că la jumătatea lunii martie nu avem buget', a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.

* Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a transmis o scrisoare premierului român Viorica Dăncilă, prin care îi solicită acesteia să comunice la Bruxelles poziţia oficială a Guvernului de la Bucureşti în privinţa celor trei spitale regionale de la Iaşi, Cluj şi Craiova.

* Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că, în şedinţa Biroului Permanent Naţional s-a discutat ca toate punctele realizate din programul de guvernare să fie promovate în opinia publică, adăugând că acest lucru nu are legătură cu evaluarea miniştrilor şi nu este vorba despre o remaniere.

* Premierul Viorica Dăncilă a declarat că OUG 114 va suferi modificări, în cursul acestei săptămâni, urmând ca o discuţie finală pe acest subiect să aibă loc în coaliţia de guvernare.

* Liderul deputaţilor USR, Cristina Prună, a anunţat în plen depunerea moţiunii simple pe Finanţe intitulată "Lăcomia pesedistă subminează economia naţională", iniţiată de partidul pe care îl reprezintă, alături de PNL şi PMP.

* Biroul permanent al Senatului a stabilit pentru 2 aprilie termenul final acordat Comisiei juridice pentru un punct de vedere referitor la cererea DNA în cazul preşedintelui Camerei superioare, Călin Popescu-Tăriceanu.

* Summitul Partidului Popular European va avea loc, sâmbătă, la Bucureşti, preşedintele Klaus Iohannis fiind invitat la această reuniune, a anunţat liderul liberalilor, Ludovic Orban.

* Colegiul Naţional al PMP a hotărât, cu unanimitate de voturi, să dea un mandat de susţinere propunerii de excludere a Fidesz, partidul premierului ungar Viktor Orban, din PPE.

* Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat înfiinţarea societăţilor pe acţiuni Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti SA şi Compania Municipală Energetica Servicii Bucureşti SA, în scopul continuării serviciului de alimentare cu energie termică. Tot CGMB a aprobat ca un număr de 45 de locuinţe de necesitate să fie transmise de la Administraţia Fondului Imobiliar la Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, acestea urmând să fie utilizate pentru relocarea proprietarilor/locatarilor din imobile supuse lucrărilor de intervenţie-consolidare.

* Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti au decis continuarea protestului faţă de adoptarea OUG 7 privind legile justiţiei, până la sfârşitul lunii martie.

* Protocolul încheiat în anul 2009 între Ministerul Public şi Serviciul Român de Informaţii a afectat 'securitatea juridică a persoanei' şi a creat riscul încălcării drepturilor şi libertăţilor fundamentale, arată Curtea Constituţională a României (CCR) în motivarea deciziei prin care a admis sesizarea privind conflictul juridic de natură constituţională între Ministerul Public, pe de o parte, şi Parlament, ICCJ şi celelalte instanţe judecătoreşti, pe de altă parte. AGERPRES/(AS-autor: Cătălina Matei, editor: Mihai Simionescu)

Sursa: Agerpres