ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 11 IANUARIE

*** Premierul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere cu preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, aflat la Bucureşti în contextul preluării de către România a preşedinţiei Consiliului UE.

* Premierul Viorica Dăncilă a spus în conferinţa de presă comună că a reiterat în cadrul discuţiilor cu Juncker încrederea într-o cooperare strânsă şi un dialog constructiv şi a dat asigurări că România este hotărâtă să contribuie la obţinerea de rezultate pozitive pe durata mandatului la Consiliul UE, pentru a răspunde provocărilor actuale cu care se confruntă Uniunea.

* Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene presupune ca opiniile ce privesc politica internă să fie puse "între paranteze", a afirmat, la rândul său, şeful Executivului de la Bruxelles, care a mărturisit că are încredere în premierul român în această chestiune. Totodată, el şi-a exprimat speranţa ca, până la finalul mandatului acestei Comisii, România să devină membru al spaţiului Schengen.

* Premierul Viorica Dăncilă şi membri ai Executivului au discutat şi cu Colegiul Comisarilor. Printre teme s-au numărat piaţa unică europeană, cadrul financiar multianual, consolidarea Uniunii Economice şi Monetare, migraţia, securitatea şi justiţia.

* Jean-Claude Juncker a fost primit şi de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, care a apreciat că semestrul preşedinţiei româneşti la Consiliul UE constituie o ocazie importantă pentru membrii UE de a afla mai multe despre România. La întrevedere a participat şi Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

*** Papa Francisc va avea o întrevedere cu patriarhul Daniel cu ocazia vizitei pe care Suveranul Pontif o va efectua în România între 31 mai şi 2 iunie, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu. Totodată, Papa va vizita oraşele Bucureşti, Iaşi şi Blaj şi sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc.

*** Tribunalul Bucureşti a dispus începerea judecării pe fond în dosarul în care compania Tel Drum şi oamenii de afaceri Petre Pitiş şi Mircea Vişan – reprezentanţi ai firmei – au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru fraude cu fonduri europene. AGERPRES/(autor: Florin Marin, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)

Sursa: Agerpres