ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 1 IULIE

* Plenul Senatului a adoptat proiectul pentru modificarea unor acte normative privind votul în străinatate la alegerile prezidenţiale. Documentul a fost adoptat cu 75 de voturi 'pentru' şi nouă abţineri.

* Preşedintele social-democraţilor, Viorica Dăncilă, a anunţat că PSD îl susţine pe Mugur Isărescu pentru funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a României.

* Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, se va afla marţi în vizită oficială la Bucureşti, a anunţat ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său moldovean, Nicolae Popescu.

* Preşedintele Comisiei pentru cultură de la Camera Deputaţilor, liberalul Gigel Ştirbu, a precizat că ministrul Culturii, Daniel Breaz, şi managerii principalelor instituţii de cultură finanţate de stat au confirmat că vor participa marţi şi miercuri la audierile de la comisie. "În cursul zilei de mâine l-am invitat la audieri în cadrul comisiei pe domnul ministru Breaz, pentru a ne informa şi a găsi soluţiile necesare – soluţii pe care noi le-am identificat – pentru ca această criză din cultura românească să se sfârşească. Totodată, în cursul zilei de miercuri i-am invitat pe principalii manageri ai principalelor instituţii de cultură din subordinea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, respectiv managerii tuturor teatrelor naţionale – directorii teatrelor naţionale din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Târgu Mureş, Craiova – managerii tuturor muzeelor naţionale, managerii operelor naţionale", a spus Ştirbu, la finalul şedinţei Biroului Executiv al PNL.

* Şi premierul Viorica Dăncilă a anunţat că doreşte să aibă o discuţie cu actorii legată de nemulţumirile care au determinat ieşirea acestora în stradă, urmând ca la întâlnire să fie chemat şi ministrul Culturii, Daniel Breaz.

* 73,2% dintre candidaţii prezenţi la Evaluarea Naţională au obţinut medii mai mari sau egale cu 5, conform unui centralizator al Ministerului Educaţiei Naţionale realizat după rezolvarea contestaţiilor.

* Secţia parchetelor militare a declinat la DIICOT dosarul privind intervenţia în forţă a jandarmilor la protestul din 10 august 2018, informează oficiali din DIICOT. AGERPRES/(autor: Georgiana Tănăsescu, editor: Mihai Simionescu)

Sursa: Agerpres