ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 1 APRILIE

* Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va solicita Parlamentului o nouă consultare pentru lărgirea ariei de cuprindere a referendumului care va avea loc pe 26 mai. El a precizat că se va consulta şi cu partidele şi formaţiunile parlamentare pe tema referendumului, după ce săptămâna trecută a discutat pe acest subiect cu reprezentanţi ai societăţii civile.

* Partidul Social Democrat anunţă că nu va exprima niciun punct de vedere asupra "referendumului vizat" de preşedintele Klaus Iohannis până când şeful statului nu va enunţa întrebarea pe care vrea să o adreseze în cadrul acestui scrutin.

* Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre referitor la suplimentarea cu 41 de posturi a schemei de personal de la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

* Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a fost audiat la Direcţia Naţională Anticorupţie. Cuc a precizat că a fost audiat în calitate de martor, într-un dosar deschis în cursul acestui an şi care vizează perioada în care era secretar de stat la acelaşi minister.

* Fostul preşedinte Ion Iliescu a fost internat la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare "prof. C. C. Iliescu" din Capitală pentru investigaţii amănunţite la inimă, au confirmat pentru AGERPRES surse medicale.

* Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat delegarea Mădălinei Scarlat în funcţia de procuror-şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, funcţie rămasă vacantă după demisia lui Marius Iacob. Potrivit ordinii de zi soluţionate, delegarea a fost aprobată pentru o perioadă de şase luni, începând din data de 8 aprilie.

* Grupul parlamentar PNL a depus, în plenul Senatului, moţiunea simplă cu titlul "Justiţia, victimă sigură în mâinile lui Toader". În moţiune, iniţiată de parlamentari PNL şi USR, se solicită "încetarea de urgenţă a imixtiunii în înfăptuirea Justiţiei". Semnatarii îi cer ministrului Justiţiei să renunţe la "modificările nocive aduse legislaţiei penale şi să procedeze la armonizarea acestora cu deciziile CCR, să renunţe la modificările legislative din domeniul judiciar care contravin principiilor unui stat de drept, dar şi modalităţii de înfăptuire a justiţiei şi a statutului judecătorilor, prevăzute de Constituţia României".

* Cea de a doua etapă de înscriere în învăţământul primar pentru anul şcolar 2019 – 2020, care se adresează copiilor ce nu au fost înscrişi sau nu au participat în prima etapă, începe marţi şi se încheie pe 8 aprilie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale. AGERPRES/(autor: Andreea Rotaru, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: Agerpres