Stănescu (PSD): Congresul va hotărî candidatul la prezidenţiale; poate fi şi din afara partidului

Preşedintele executiv al PSD, Paul Stănescu, a declarat miercuri seara că, potrivit statutului, candidatul partidului la alegerile prezidenţiale va fi stabilit prin congres, însă acest candidat poate proveni şi din afara formaţiunii politice.

Senatorul social-democrat a menţionat că data la care va avea loc congresul PSD ar putea fi stabilită la reuniunea social-democraţilor ce va avea loc vineri.

"Sigur că sunt multe păreri, eu vă spun ce ne-am propus să punem în CEx-ul de vineri, şi bineînţeles să facem (sondaje n.r.) cu personalităţi din partid care vor să candideze la funcţia prezidenţială, dar şi cu alte personalităţi din afara partidului, dacă vor să vină la noi, pentru că în primul rând trebuie să ceri acest lucru, nu te poţi duce să cauţi pe cineva. (…) O să începem să facem studii sociologice cu toată lumea, să vedem cine se plasează cel mai bine. (…) Dar, la noi Congresul va hotărî candidatul la funcţia prezidenţială, nu sondajele, congresul va hotărî persoana care va candida, poate să fie din partid, e posibil să fie şi din afara partidului o personalitate, dar se va hotărî la congres acest lucru. Congres care va fi decis ca dată, cred, vineri, la ora 11", a declarat Stănescu la Antena 3.

El a admis că partidul trece în prezent printr-o perioadă dificilă, dar întrucât are forţă, se va mobiliza şi va avea cel mai bun candidat la alegerile prezidenţiale.

"Eu sunt convins că PSD, şi nu numai eu sunt convins, împreună cu colegii mei, că PSD va fi pe primul loc la alegerile care vor veni. Dumneavoastră vă e greu să credeţi, dar ştiţi bine forţa partidului, (…) partidul se va remonta foarte repede şi toţi colegii au înţeles, fiind un moment dificil, nu e un moment uşor, toţi ne strângem, să fim cu toţii solidari şi sunt convins că ne vom mobiliza, vom avea şi cel mai bun candidat la alegerile prezidenţiale şi ne vom bate până la capăt. Vrem ca PSD sau eventual coaliţia, încă n-am stabilit aceste lucruri, coaliţia să dea cel mai bun preşedinte al ţării pentru următorii ani", a afirmat Stănescu.

Preşedintele executiv al PSD a menţionat că ştie mai mulţi colegi din partid care doresc să candideze la prezidenţiale, dar nu a precizat cine sunt aceştia, arătând că ei se pot înscrie, apoi vor fi efectuate sondaje şi la final candidatul va fi stabilit la congres.

"Colegii mei trebuie să se înscrie, cine vine acolo trebuie să-şi spună opinia – eu vreau să intru în cursa prezidenţială, sigur va fi pus în studiu, studiile sociologice pe care le vom face şi vom vedea, nu pot să vă dau nume, pentru că n-ar fi corect să vă dau nume. (…) Sigur că ştiu câţiva colegi care îşi doresc lucrul acesta", a mai spus Paul Stănescu.

Întrebat dacă Teodorovici ar putea fi candidat, Stănescu a reafirmat că trebuie mai întâi să se înscrie, apoi să fie făcute sondaje şi la final să treacă de filtrul partidului, la congres.

"Să se înscrie pe listă, nicio problemă, Teodorovici şi alţii, să se înscrie pe listă şi dacă în sondaje Teodorovici va fi cel mai bine plasat candidat (…) trebuie să treacă prin filtrul partidului, altfel nu se poate, fără discuţie", a mai declarat Stănescu.

El a subliniat că statutul partidului impune ca numai prin congres să fie stabilit candidatul la alegerile prezidenţiale. AGERPRES/(A – autor: Cristina Matei, editor: George Onea, editor online: Alexandru Cojocaru)

Sursa: Agerpres