Sibiu: Tuberoza de Hoghilag – prima floare din România cu certificarea Indicaţiei Geografice Protejate

Tuberoza din comuna Hoghilag va fi prima floare din România şi a treia din Uniunea Europeană care va primi din partea Comisiei Europene (CE) certificarea Indicaţiei Geografice Protejate (IGP), iar iubitorii acestei flori se pot bucura de ea la finalul săptămânii, când în localitatea sibiană va avea loc Sărbătoarea Tuberozelor, a anunţat primarul Nicu Lazăr, marţi, într-o conferinţă de presă.

"La Hoghilag se cultivă tuberoze încă din perioada interbelică. Dar le cultivau exclusiv saşii, în scop comercial, şi erau foarte stricţi în păstrarea materialului săditor. După Revoluţie, când a fost un exod al saşilor în Germania, se spune că unul dintre ultimii saşi din localitate s-a dus la un român, i-a dat o punguţă cu bulbi şi i-a zis: "Poftim un pumn de pământ sau un bulgăre de aur! De tine depinde!". Şi, evident, pentru localnicii din Hoghilag care au ştiut să ducă această tradiţie a cultivării mai departe, a fost un bulgăre de aur", a declarat primarul comunei Hoghilag, Nicu Lazăr.

Potrivit primarului Lazăr, în 2018, comuna Hoghilag a fost declarată "zonă cu resurse turistice", datorită tuberozelor şi multitudinii de evenimente culturale care se desfăşoară aici, majoritatea legate de cultivarea tuberozelor,

"Am avut bucuria să semnez, în calitate de ministru al Turismului, documentaţia prin care Guvernul PSD, la acea vreme, a adăugat comuna Hoghilag pe lista zonelor cu resurse turistice, printr-o Ordonanţă de Urgenţă. Intrând pe "lista proiectelor de infrastructură specific turistică, tehnică şi de protecţia mediului pentru zonele cu resurse turistice", Hoghilagul, la fel ca şi celelalte comunităţi care se regăsesc pe listă, putea fi promovat cu prioritate, prin programele de dezvoltare naţionale, regionale şi judeţene. Şi, într-adevăr, de la Hoghilag au plecat spre Guvern multe proiecte pentru finanţarea acestei zone cu un potenţial turistic enorm", a precizat marţi, în timpul conferinţei de presă, liderul PSD Sibiu, deputatul Bogdan Trif.

Avantajele pentru producători, în urma certificării calităţii unui produs cu IGP, sunt multiple: de la notoritate la nivel european, la măsuri de finanţare dedicate, naţionale şi europene. Toate acestea înseamnă plusvaloare pentru comunitate, dar şi dezvoltare economică, turistică şi culturală.

"Tuberoze se cultivă şi în alte părţi ale ţării, dar tuberozele care se cultivă la Hoghilag sunt speciale. Ele au un miros aparte, mult mai puternic şi mult mai plăcut decât cele cultivate în alte zone, iar florile sunt mai mici. Caracteristicile zonei determină aceste particularităţi ale florii. Cert este că tuberoza de Hoghilag e unică, motiv pentru care va primi această certificare IGP", a conchis Nicu Lazăr, primarul comunei Hoghilag.

La Hoghilag sunt aproximativ 40 de cultivatori de tuberoze, jumătate dintre ei cultivând planta intensiv, în scop comercial, iar restul ca hobby şi în scop decorativ. Anual, la Hoghilag se cultivă aproximativ 200.000 de tuberoze, în grădini şi spaţii protejate, potrivit datelor comunicate de primarul Nicu Lazăr. AGERPRES/(AS-autor: Isabela Paulescu, editor: Karina Olteanu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

 

Sursa foto: Free Worlding Romania/Facebook.com

Sursa: Agerpres