Sibiu: Leveşul, mâncare tradiţională preparată în Ajun de Bobotează la Rod

Sătenii din Rod, localitate aflată în Mărginimea Sibiului, prepară sâmbătă, în Ajun de Bobotează, un fel de mâncare bazat pe pâine înmuiată în moare de varză, peste care se pune ceapă călită cu paprica, potrivit Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul – Junii" Sibiu.

"În satul Rod, din Mărginimea Sibiului, e îndătinat ca leveşul să fie pregătit întotdeauna în Ajun de Bobotează, căci tradiţia locului cere ca acesta să stea pe masa rodenilor atunci când preotul umblă cu Iordanul", scrie pe pagina de Facebook a celor de la "Junii Sibiului".

Potrivit acestora, pentru prepararea leveşului se foloseşte pâine mai veche, care se taie în bucăţi. Într-o cratiţă se pune moare îndoită cu apă, şi într-o altă cratiţă e ceapă călită cu un pic de paprica pe ea. Moi pâinea în zama de varză şi o pui pe farfurie şi pui câte 2-3 linguri de ceapă pe ea. Reţeta de secol XXI respectă cutumele din lumea satului tradiţional, doar că "acum leveşul se face cu pâne, da înainte se făcea cu colaci, copţi în cuptor de Crăciun, şi ăştia erau tari şi se băgau în zama asta de varză", susţin cei de la "Cindrelul – Junii" Sibiu.

Leveşul se mănâncă cu fasole frecată, cu ceapă şi cu ridiche neagră, din toate servindu-se în acelaşi timp; ridichea se curăţa de seara şi se ţine în apă, dimineaţa se scoate din apă şi se rade. Întotdeauna rodenii pregătesc cantităţi mai mare de leveş, pentru a servi şi eventualilor vizitatori. AGERPRES/(AS – autor: Isabela Paulescu, editor: George Onea, editor online: Irina Giurgiu)

 

Sursa foto: Centrul Creaţiei Junii Sibiu /facebook.com

Sursa: Agerpres