#Romania2019.eu/ Reuniunea COSAC începe duminică la Bucureşti

Reuniunea preşedinţilor Conferinţei Organelor Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene (COSAC) începe duminică la Parlamentul României, fiind primul eveniment organizat de Senat şi Camera Deputaţilor în cadrul dimensiunii parlamentare a Preşedinţiei rotative a Consiliului UE, deţinute de România.

La această reuniune, care se desfăşoară duminică şi luni, participă preşedinţi ai Comisiilor pentru afaceri europene din ţările membre cât şi cele candidate la aderarea în Uniunea Europeană, precum şi reprezentanţi ai Parlamentului European şi ai Comisiei Europene.

Conferinţa prezintă şi clarifică priorităţile Preşedinţiei României, dezbate Raportul bianual COSAC, pregăteşte sesiunea plenară a COSAC şi găzduieşte un panel în care se va dezbate convergenţa şi coeziunea europeană, conform www.parl2019ro.eu.

Evenimentul este precedat de o reuniune a Troicii prezidenţiale compuse din delegaţiile parlamentelor naţionale ale preşedinţiei actuale (România), preşedinţiei precedente (Austria), preşedinţiei următoare (Finlanda) şi a Parlamentului European. Scopul acestei întâlniri este de a discuta şi a conveni asupra agendei, a participanţilor, a subiectelor şi a altor aspecte importante ale reuniunii.

COSAC a fost înfiinţată la Paris, la 16-17 noiembrie 1989 de către preşedintele Adunării Naţionale Franceze şi reuneşte o dată la şase luni, începând din 1989, organele parlamentelor naţionale specializate în afaceri europene şi reprezentanţi ai Parlamentului European şi Comisiei Europene. Fiecare conferinţă este convocată de către parlamentul ţării care deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi este pregătită în comun cu Parlamentul European şi parlamentele din cadrul troicii.

COSAC nu este un organ decizional, ci unul cu rol consultativ şi de coordonare parlamentară care îşi adoptă poziţiile prin consens. AGERPRES/(AS – autor: Alina Novăceanu, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.parl2019ro.eu

Sursa: Agerpres