#Romania2019.eu/Premierul Dăncilă a prezentat priorităţile Preşedinţiei României la Consiliul UE în reuniunea Grupului Socialiştilor şi Democraţilor din PE

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a prezentat marţi, în cadrul vizitei pe care a efectuat-o la Strasbourg, priorităţile Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, în cadrul reuniunii Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, informează guvernul.

Potrivit unui comunicat transmis de executiv, în alocuţiunea sa, prim-ministrul Viorica Dăncilă a arătat că principalul obiectiv al Preşedinţiei române este acela de a contribui la crearea unei Europe mai unite, mai coezive şi mai aproape de cetăţeni.

"Premierul român a subliniat, de altfel, că Preşedinţia română a Consiliului UE este plasată sub mottoul 'Coeziunea, o valoare comună europeană', ceea ce reflectă atenţia pe care România o acordă coeziunii în toate dimensiunile sale: politică, economică şi socială", se arată în comunicat.

Şefa executivului a prezentat priorităţile în cadrul celor patru piloni principali ai Preşedinţiei române a Consiliului UE: Europa convergenţei: asigurarea convergenţei şi coeziunii – în scopul unei dezvoltări durabile şi echitabile pentru toţi cetăţenii şi statele membre este esenţială pentru asigurarea unei Europe unite şi pentru creşterea competitivităţii UE la nivel global; Europa siguranţei – consolidarea coeziunii şi cooperării între statele membre în faţa noilor provocări de securitate ce ameninţă siguranţa cetăţeanului şi sprijinirea iniţiativelor de cooperare în domeniu; Europa, actor global – consolidarea rolului global al Uniunii Europene, prin asigurarea unei coeziuni sporite în jurul angajamentelor comune asumate prin Strategia Globală de Politică Externă şi de Securitate a Uniunii Europene, prin promovarea politicii de extindere a Uniunii şi asigurarea consistenţei politicilor UE în vecinătate, precum şi prin implementarea angajamentelor UE în plan internaţional; Europa valorilor comune – stimularea coeziunii europene politice prin raportare permanentă la valorile comune pe care se bazează Uniunea şi implicarea tinerilor în viaţa comunităţii.

"Premierul Viorica Dăncilă a făcut apel la sprijinul membrilor grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor pentru găsirea celor mai adecvate răspunsuri la nevoile reale ale cetăţenilor europeni şi pentru avansarea dosarelor complexe de pe actuala agendă europeană", informează sursa citată.

Soraya Post, coordonator S&D pe problematica minorităţii roma, a transmis un călduros "bun-venit" prietenilor din România, menţionând: "Este o mândrie să vedem o femeie prim-ministru", relatează comunicatul Guvernului.

În intervenţia sa, preşedintele Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor din Parlamentul European, Udo Bullmann, a urat succes prim-ministrului şi Guvernului României în exercitarea primei Preşedinţii a Consiliului UE, exprimându-şi încrederea că obiectivele fixate vor fi îndeplinite. Udo Bullman s-a declarat convins de angajamentul proeuropean al Guvernului României şi a subliniat că obiectivul general al asigurării coeziunii economice şi sociale se regăseşte în toate priorităţile promovate la nivel european.

De asemenea, europarlamentarul Jose Blanco Lopez a afirmat că Preşedinţia României vine într-un moment definitoriu pentru proiectul european.

Europarlamentarul Constanze Krehl, coordonator S&D în comisia pentru dezvoltare regională, a evidenţiat deschiderea şi determinarea manifestate deja de Preşedinţia română în privinţa demarării negocierilor legislative pe viitoarea politică de coeziune, un element extrem de pozitiv, salutat de întreg grupul S&D din Parlamentul European, se mai arată în comunicatul guvernului. AGERPRES / (AS – autor: Antonia Niţă, editor: Marius Frăţilă, editor online: Alexandru Cojocaru)

Sursa: Agerpres