#Romania2019.eu/Parteneriatul Estic şi criza din Venezuela – printre temele reuniunii informale a miniştrilor de Externe din statele UE

Parteneriatul Estic şi criza din Venezuela s-au numărat printre temele reuniunii informale a miniştrilor de Externe din statele UE (Gymnich), ce a avut loc la Bucureşti, joi şi vineri, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis AGERPRES.

Reuniunea a debutat cu discuţii privind Parteneriatul Estic, temă prioritară pe agenda Preşedinţiei române a Consiliului UE, cu atât mai mult cu cât 2019 este anul aniversar al iniţiativei. Cu acest prilej, arată sursa citată, ministrul Teodor Meleşcanu a subliniat că, "la zece ani de la lansare, Parteneriatul Estic este un succes".

"Rezultatele obţinute într-o perioadă relativ scurtă şi realizarea unor proiecte politice care generează schimbări profunde în plan economic, social şi în viaţa fiecărui cetăţean, cum ar fi liberalizarea regimului de vize, multiplicarea oportunităţilor de studii şi de cercetare, demararea unor proiecte ample de interconexiuni cu spaţiul UE, erau de nebănuit acum zece ani. Pe lângă caracterul simbolic al aniversării, acest moment trebuie să reflecte o serie de progrese substanţiale în direcţia realizării Agendei de obiective prioritare pentru anul 2020, aprobată la Summitul Parteneriatului Estic de la Riga din anul 2017", evidenţiază MAE.

Venezuela a fost al doilea punct de pe agenda miniştrilor de Externe. Potrivit comunicatului citat, a reieşit că singura soluţie viabilă pentru grava criză politică şi umanitară din această ţară o reprezintă organizarea de noi alegeri prezidenţiale libere şi corecte, care să ofere tuturor părţilor posibilitatea de participare şi care să garanteze respectarea principiilor democratice şi a prevederilor constituţionale.

În ceea ce priveşte China, potrivit MAE, "s-a considerat oportună continuarea procesului de reflecţie şi dialog pe tema viitorului relaţiilor UE-China, din perspectiva interesului pentru angajarea Beijingului şi cooperarea bilaterală în domenii de interes comun, atât în format 16+1, cât şi în alte formate multilaterale. Subiectul a fost discutat şi în sesiunea comună de lucru cu miniştrii de Externe din statele candidate (Albania, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Muntenegru, Serbia, Turcia)".

Miniştrii de Externe din statele membre ale Uniunii Europene au participat, joi şi vineri, la Bucureşti, la reuniunea informală Gymnich, la invitaţia comună a Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Federica Mogherini, şi a ministrului Teodor Meleşcanu. Au mai participat Johannes Hahn, comisarul european pentru Politica de vecinătate şi negocieri privind extinderea, şi David McAllister, preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European. AGERPRES/(AS – autor: Oana Ghiţă, editor: Claudia Stănescu, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa: Agerpres