#Romania2019.eu/Ciamba: România susţine o comunicare eficientă a progreselor din Parteneriatul Estic şi consolidarea sprijinului UE pentru partenerii estici

Ministrul delegat pentru afaceri europene George Ciamba a susţinut marţi, la la Luxemburg, că printre obiectivele Preşedinţiei române a Consiliului UE se numără necesitatea unei comunicări mai eficiente despre rezultatele şi progresele obţinute în cadrul Parteneriatului Estic, precum şi începerea unei dezbateri cuprinzătoare pe tema definirii viziunii pentru următoarea decadă, care să consolideze susţinerea UE pentru partenerii săi estici, potrivit unui comunicat al Ambasadei României în Luxemburg.

George Ciamba a făcut aceste afirmaţii în cadrul conferinţei "10eme anniversaire du Partenariat oriental. Bilan et perspectives", la care a participat alături de ministrul luxemburghez al afacerilor externe şi europene Jean Asselborn, eveniment organizat de ambasada României în parteneriat cu ministerul luxemburghez de externe şi Reprezentanţa COM la Luxemburg.

Conferinţa s-a desfăşurat în contextul aniversării unui deceniu de la lansarea Parteneriatului Estic, propunându-şi să contribuie la un proces de reflecţie mai amplu cu privire la rezultatele şi perspectivele iniţiativei la orizontul post-2020.

În intervenţia sa, ministrul delegat pentru afaceri europene a evidenţiat că Parteneriatul Estic este un proiect viu, care a evoluat şi s-a adaptat cu scopul de a aduce statele partenere mai aproape de Uniune şi de a îmbunătăţi viaţa cetăţenilor din vecinătatea UE.

Totodată, ministrul Ciamba a subliniat eforturile Preşedinţiei române de a promova, prin intermediul mai multor reuniuni ministeriale, conectivitatea în domenii relevante, precum economia digitală, infrastructura şi transporturile, în interesul nemijlocit al cetăţenilor. O altă direcţie de acţiune vizează promovarea şi susţinerea tinerelor generaţii din statele partenere.

Ministrul luxemburghez a apreciat, la rândul său, faptul că Parteneriatul Estic a livrat deja rezultate importante cu impact direct asupra vieţii cotidiene a cetăţenilor şi a evocat caracterul evolutiv al Parteneriatului, o bază solidă de cooperare a Uniunii cu statele din vecinătatea sa estică imediată. Jean Asselborn a atras atenţia asupra necesităţii continuării reformelor, cu accent pe buna guvernanţă şi combaterea corupţiei.

Cei doi miniştri au subliniat importanţa strategică a Parteneriatul Estic în crearea unei zone de prosperitate, securitate şi stabilitate comună.

La evenimentul desfăşurat la sediul Reprezentanţei Comisiei a participat un public format din membri ai corpului diplomatic, oficiali ai guvernului, personalităţi din mediul universitar şi membri ai comunităţii româneşti din Marele Ducat. AGERPRES/(AS – autor: Raluca Anghel, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

 Sursa foto: Ambasada Romaniei in Luxemburg/Facebook.com

 

 

Sursa: Agerpres