Reuniunea Consiliului Ministerial al OSCE/ Neculăescu a exprimat îngrijorarea faţă de deteriorarea contextului de securitate la nivel european

Secretarul de stat Dan Neculăescu a exprimat îngrijorarea faţă de deteriorarea contextului de securitate la nivel european, marcat de conflictul din Ucraina, persistenţa conflictelor îngheţate din regiunea Mării Negre şi erodarea regimului de control al armamentelor convenţionale, în intervenţia sa din plenul reuniunii Consiliului Ministerial al OSCE, desfăşurată la Milano, joi şi vineri.

"În cadrul intervenţiei în plen (a reuniunii Consiliului Ministerial al OSCE – n.r.) Dan Neculăescu a exprimat îngrijorarea faţă de deteriorarea contextului de securitate la nivel european, marcat de conflictul din Ucraina, persistenţa conflictelor îngheţate din regiunea Mării Negre şi erodarea regimului de control al armamentelor convenţionale. Secretarul de stat Dan Neculăescu a reafirmat sprijinul ferm al României pentru eforturile de soluţionare a crizei din Ucraina, inclusiv prin participarea activă în cadrul Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE. Totodată, a reiterat sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, dar şi îngrijorarea faţă de actualele dezvoltări din Marea Neagră/Marea Azov, fiind transmis un mesaj ferm privind importanţa respectării dreptului internaţional, de-escaladării situaţiei şi necesitatea returnării navelor şi personalului ucrainean", se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe remis vineri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, oficialul român a pledat pentru impulsionarea demersurilor de soluţionare a tuturor conflictelor prelungite din spaţiul OSCE şi a susţinut că această problematică să fie menţinută în ierarhia de priorităţi a organizaţiei. Secretarul de stat s-a referit la dinamica procesului de reglementare a dosarului transnistrean şi a pledat pentru o abordare echilibrată care să responsabilizeze părţile în vederea realizării de progrese pe toate componentele agendei de negociere a formatului 5+2.

"În ceea ce priveşte dimensiunea politico-militară a organizaţiei, secretarul de stat Dan Neculăescu a subliniat că implementarea deplină a principiilor şi angajamentelor asumate de către statele participante reprezintă un mijloc de garantare a securităţii şi de consolidare a stabilităţii, transparenţei militare şi predictibilităţii în spaţiul OSCE. În acest sens, a pledat pentru modernizarea Documentului de la Viena. În contextul preluării de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019, secretarul de stat Dan Neculăescu a manifestat disponibilitatea de a coopera îndeaproape cu viitoarea Preşedinţie-în-exerciţiu slovacă a OSCE pentru a asigura sinergia în domenii şi spaţii relevante pentru ambele organizaţii", se mai arată în comunicat. AGERPRES/(AS – autor: Dana Piciu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: Agerpres