RETROSPECTIVĂ Gorj: 2018 – anul protestelor în domeniile sanitar şi minier şi inaugurarea Sălii Sporturilor după modernizare

Anul 2018 a fost marcat, în judeţul Gorj, de mai multe proteste ale cadrelor medicale, minerilor şi energeticienilor, dar şi de zeci de accidente de muncă la Complexul Energetic Oltenia. Tot în 2018 a fost inaugurată şi Sala Sporturilor din Târgu-Jiu, după o modernizare de circa două milioane de euro.

*** La începutul anului, în luna februarie, circa 50 de mame, o parte dintre ele însoţite de copii, au protestat în Piaţa Prefecturii din municipiul Târgu-Jiu, cu privire la condiţiile din Spitalul Judeţean de Urgenţă.

Femeile au purtat măşti chirurgicale pe faţă şi au pancarte cu mesaje precum: "Vrem condiţii normale pentru copii, să avem acces la terapii", "Vrem curăţenie în spitale, să nu plecăm cu bacterii letale", "Un sistem medical pe butuci ne omoară pruncii", "Respectaţi Constituţia, nu ne luaţi dreptul la sănătate", "Zi şi noapte regim de UPU în Pediatrie" sau "Astăzi sunt copiii noştri, dar mâine pot fi ai voştri".

"Şi eu, ca şi alte mămici, sunt aici pentru că sunt nemulţumită de condiţiile din spitalul nostru. Am ajuns să ne ducem cu copiii la Bumbeşti Jiu, la Târgu-Cărbuneşti, la Novaci, pentru că în condiţiile acestea nu pot fi trataţi nişte copii. (…) Măcar tragem un semnal de alarmă prin acest protest, pentru că sunt foarte multe probleme de rezolvat în acest spital şi noi am încercat să aducem la cunoştinţă nişte probleme car pot fi rezolvate rapid. Noi nu cerem nu ştiu ce, măcar nişte tratamente adecvate copiilor noştri, cred că putem să riscăm să cerem un pic de milă din partea doctorilor, cred că putem să cerem nişte tratamente corespunzătoare afecţiunii copilului nostru, dacă asta este mult…", a declarat una dintre mămicile prezente la protest.

*** În luna aprilie, circa 70 de cadre medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu au protestat în curtea unităţii, acestea fiind nemulţumite de faptul că au încasat salarii mai mici.

Protestul angajaţilor a fost unul spontan, aceştia întrerupând lucrul circa o jumătate de oră.

Oamenii s-au plâns şi de faptul că numărul angajaţilor este mic în comparaţie cu cel al pacienţilor pe care trebuie să îi îngrijească.

"Eu am luat cu 250 de lei mai puţin. Nu e corect. Am avut patru zile de concediu, am luat echivalentul cât a luat o colegă de-a mea la zece zile de concediu. Am 28 de ani de serviciu pe Neurologie, dar ca până acum nu s-a întâmplat niciodată. S-a mărit secţia, nu se face faţă. Nu poţi să lucrezi o asistentă şi o infirmieră pe tura a treia la 90 de bolnavi", a spus o angajată a unităţii medicale.

Protestatarii au spus că vor să muncească în condiţii decente şi au anunţat că vor continua acţiunile de protest în cazul în care situaţia lor nu va fi rezolvată.

*** În 21 martie, aproximativ 200 de mineri de la Cariera Lupoaia au refuzat să intre în schimbul I, aceştia adunându-se în sala de apel a unităţii în semn de nemulţumire faţă de diferenţele salariale existente la nivelul Complexului Energetic Oltenia (CEO).

Potrivit liderului de sindicat Nicu Bunoaica, a fost vorba de o grevă spontană a minerilor din primul schimb, care au refuzat să intre la lucru după ce au aflat că va fi semnat noul Contract Colectiv de Muncă (CCM) de către sindicatele majoritare.

"Sunt nemulţumiri, este o grevă spontană, oamenii au auzit aseară (marţi seara n.r.) de pe la televiziuni că va fi semnat, că vor primi anumite bonusuri, gen tichete. Ei nu vor acest lucru, vor o grilă unică la nivel de Complex Energetic Oltenia. Vor să nu mai fie diferenţe pentru că toţi muncim, facem aceeaşi muncă şi vor acelaşi salariu. (…) Oamenii nu au mai vrut să se ducă în carieră. (…) Cariera are condiţii de muncă inumane, oamenii aceştia îşi cer drepturile. (…) Peste 200 de oameni nu au vrut să intre la schimb, Ca cariera Lupoaia", a spus Nicu Bunoaica.

*** Un nou protest a avut loc în octombrie, când circa 150 de angajaţi de la unitatea minieră Lupoaia din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) au intrat, în grevă japoneză, a declarat, pentru AGERPRES, Nelu Bunoaica, membru de sindicat.

Potrivit sursei citate, minerii au avut solicitări în ceea ce priveşte condiţiile de muncă, redistribuirea personalului şi întinerirea acestuia în unităţile miniere, dar şi o scădere a vârstei de pensionare.

"Salariaţii de la unitatea minieră Lupoaia din oraşul Motru au intrat astăzi în grevă japoneză. Noi suntem angajaţi cu o vârstă medie de 50 de ani, oameni care nu mai pot să mai ducă greul mineritului şi doresc anumite lucruri care nu se întâmplă şi conducerea CEO de fiecare dată a pasat lucrurile, că se rezolvă mâine, că peste o lună, şi nu au făcut nimic. Avem niste revendicări, prima referindu-se la condiţiile de muncă din minerit, pur şi simplu administraţia şi-a bătut joc de oameni, începând de la personal – care a fost disponibilizat şi nu s-a completat în producţie, ci s-au făcut angajări în producţie numai în executiv. Meseriaşii lipsesc cu desăvârşire, un om face munca pentru trei mineri şi nu se mai poate. Personalul TESA este foarte stufos, în număr mai mare decât lucrătorii din minerit şi energie", a precizat sindicalistul.

El a făcut referire şi la condiţiile grele în care sunt nevoiţi să muncească angajaţii din producţie.

*** A urmat un nou protest, în noiembrie, când mai mulţi angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia (CEO) au manifestat la Poarta 1 de la Termocentrala Rovinari, aceştia având patru revendicări, potrivit liderului Sindicatului Energia Rovinari, Manu Tomescu.

Conform acestuia, şi angajaţii de la Sindicatul Liber EMC Roşia s-au alăturat protestului spontan.

"Eu, împreună cu câţiva camarazi, lideri din Sindicatul Energia Rovinari, am început un protest spontan la Poarta 1 de la Termocentrala Rovinari şi avem 4 revendicări, cerinţe ale membrilor noştri de sindicat, cu siguranţă fiind şi ale majorităţii salariaţilor din C.E.Oltenia: majorarea salariilor de la 1 ianuarie 2019; vouchere de vacanţă pentru salariaţii companiei; reevaluarea corectă a locurilor de muncă şi încadrarea corespunzătoare în grupele de muncă pentru condiţii speciale sau deosebite, cu specificarea clară şi nominală a acestora, în noua Lege a Pensiilor şi CE Oltenia să fie integrată într-un mix energetic naţional, promisiune făcută în campania electorală de parlamentarii locali ai partidelor care susţin şi formează actualul guvern", a scris Manu Tomescu pe Facebook.

*** Prezent la Târgu-Jiu la sfârşitul lunii noiembrie, preşedintele Pro România, Victor Ponta, a declarat, cu privire la Complexul Energetic Oltenia (CEO), că autorizaţia de mediu a companiei va fi retrasă pe 1 mai 2019, din cauza neachiziţionării certificatelor de CO2, iar "dacă CEO se opreşte în judeţul Gorj, nu o să mai fie bani pentru nimic şi pentru nimeni".

"Ne întoarcem la vechea problemă, şi anume la CEO, am discutat în Parlament şi cu ceilalţi parlamentari de la PSD, de la celelalte partide şi toţi ridică din umeri. Le-am zis 'vedeţi că nu mai sunt eu prim-ministru să rezolv problema'. Nu s-au cumpărat certificatele de CO2, e vorba în acest moment de vreo 200 de milioane de euro pe care n-au de unde să-i primească şi e vorba de legislaţie europeană, nu poţi să schimbi legea. Pe legislaţie europeană, la 1 mai se retrage autorizaţia de mediu şi practic trebuie să opreşti compania energetică. Am tot spus tot anul, toată lumea a ridicat din umeri, toată lumea mi-a dat dreptate şi nimeni nu a făcut nimic. (…) Până la urmă toţi cei care lucrează la complex, până la jurnalişti, toată lumea depinde de CEO. Dacă CEO se opreşte în judeţul Gorj, nu o să mai fie bani pentru nimic şi pentru nimeni. (…) După 7 ani, iar suntem cu compania şi cu judeţul pe marginea prăpastiei", a spus Ponta, într-o conferinţă de presă organizată de Pro România Gorj.

*** CEO s-a confruntat anul acesta şi cu circa 30 de accidente soldate cu incapacitate temporară de muncă, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj.

"Din luna ianuarie până în prezent, la ITM Gorj au fost raportate 142 de evenimente, din care 54 sunt accidente cu incapacitate temporară de muncă, 28 dintre acestea fiind raportate de aceeaşi persoană juridică. Reamintesc angajatorilor că, pe lângă respectarea legislaţiei muncii în ceea ce priveşte relaţiile de muncă, un rol esenţial în desfăşurarea activităţii trebuie să-l aibă şi asigurarea unor condiţii de lucru în siguranţă pentru salariaţi", a precizat inspectorul şef al ITM Gorj, George Romanescu.

Tot pe parcursul anului, la CEO au avut loc două accidente de muncă mortale.

*** În 25 martie 2018, noua Sală a Sporturilor din municipiul Târgu-Jiu a fost inaugurată de primarul Marcel Romanescu şi deputatul Victor Ponta, de la eveniment lipsind toţi parlamentarii PSD din judeţ, dar şi autorităţile locale şi judeţene şi prefectul.

Fostul premier Victor Ponta a precizat că a venit "cu bucurie" la Târgu-Jiu la invitaţia primarului Marcel Romanescu şi va veni şi la inaugurarea Stadionului Municipal, punctând că oamenii politici vin la evenimente de genul acesta "dacă îşi respectă alegătorii".

"În primul rând, se întâmplă destul de rar în viaţa unui om politic să şi începi ceva şi mă bucur că, alături de cei de aici, am început proiectul cu sala şi cu stadionul şi să-l şi vezi terminat, că ştiţi că la noi toate se încep şi nu se termină niciodată nimic. Este un moment de bucurie pentru Târgu-Jiu, mă bucur că primarul m-a invitat, am venit cu mare bucurie, o să vin şi la deschiderea Stadionului, sper să inaugurăm şi centura şi celelalte lucruri pe care le-am început. (…) Oamenii politici vin la evenimente dacă îşi respectă alegătorii, dacă nu şi-i respectă şi îl ascultă pe şeful de partid, o să dispară cum au dispărut şi alţii. (…) Poate îi supăr că le spun adevărul şi că, timp de 15 ani, aici, împreună cu oamenii din PSD am făcut lucruri bune şi acum ei nu mai fac", a spus Victor Ponta.

Valoarea investiţiei de modernizare a Sălii Sporturilor din Târgu-Jiu s-a ridicat la circa două milioane de euro, bani de la Compania Naţională de Investiţii. Printre lucrările efectuate se numără extinderea capacităţii de la 770 de locuri la aproximativ 1.230 de locuri, înălţarea tribunelor, realizarea de tribune pentru zona VIP şi în partea opusă, cu intrare separată, cu foaier separat, înlocuirea suprafeţei de joc, extinderea tâmplăriei, schimbarea faţadelor sălii, redimensionarea instalaţiei de climatizare pentru noua capacitate şi modernizarea vestiarelor şi a grupurilor sanitare, dar şi a celorlalte spaţii conexe. AGERPRES / (AS – autori: Oana Popescu, Irina Poenaru, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea)

Sursa: Agerpres