REPORTAJ Harghitenii cer să se ia măsuri în cazul urşilor periculoşi: Nu suntem oameni răi, dar vrem să se schimbe ceva

Aproximativ 200 de persoane au participat marţi, pe platoul din faţa Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc, la o manifestaţie de susţinere a iniţiativei ministrului Tanczos Barna referitoare la intervenţia rapidă în cazul urşilor care intră în localităţi.

În faţa scărilor către Palatul Administrativ au fost amplasate scaune de care au fost legate 59 de baloane roşii, simbolizând numărul persoanelor atacate de urşi în ultimii ani, în Harghita, pe fiecare balon putând fi citit mesajul "viaţa unui om valorează mai mult decât a tuturor urşilor".

La finalul manifestaţiei, baloanele au fost eliberate pentru a duce la Bucureşti mesajul oamenilor răniţi sau ucişi. De asemenea, pe mai multe panouri au fost expuse fotografii de mari dimensiuni cu animale ucise de urşi, dar şi cu rănile pe care le-au suferit unii oameni atacaţi de aceste animale sălbatice.

 

Participanţii la manifestaţie au purtat pancarte pe care se putea citi "Cu ursul nu-i de joacă", "Dreptul la viaţă precum şi la integritate fizică şi psihică a oamenilor este garantat – Art 22, Constituţia României" sau "Viaţa oamenilor este cea mai importantă". Unii dintre manifestanţi purtau fotografii cu animale care le-au fost ucise de urşi.

Printre ei s-a numărat şi Katona Peter, din comuna Avrămeşti, care ţinea în mâini o fotografie cu o oaie sfâşiată şi care a spus că în fiecare an ursul îi produce pagube în gospodărie şi nu a primit până acum nicio despăgubire.

"Ăsta e animalul meu şi a fost omorât de urs, e al treisprezecelea din anul acesta, de aceea sunt aici. De ani de zile, în fiecare an fac hârtiile pentru despăgubire şi nu am primit nimic. Mi-a luat (ursul – n.r.) şi porci şi oi, a făcut pagube în culturile de grâu, de porumb şi încă nimic nu am primit. Vreau să le spun celor de la Bucureşti să înţeleagă că viaţa oamenilor e mai presus decât viaţa animalelor sălbatice. În fiecare zi mă întâlnesc cu ursul, în fiecare seară vine la gospodărie şi nu am ce să fac", a spus Katona Peter.

 

Şi Mihaly Mircse din Şimoneşti a afirmat că "urşii sunt foarte mulţi, sunt peste tot şi intră în sate, atacă animalele, atacă oamenii pe câmp" şi crede că e nevoie să se ţină sub control populaţia de urşi.

La rândul său, Peter Laszlo, din aceeaşi localitate, a înaintat ideea înfiinţării unei rezervaţii unde să fie ţinuţi urşii şi le cere celor de la Bucureşti să facă ceva, pentru că situaţia a devenit insuportabilă.

"Vrem ca să se facă o rezervaţie, ceva, pentru că urşii umblă în sate, nu putem să mergem pe stradă, să ieşim din casă, ne temem şi să ieşim la câmp să lucrăm pământul. Noi suntem ţărani, nu suntem oameni răi, dar am vrea să se întâmple ceva, să se schimbe ceva", a spus Peter Laszlo.

În centrul oraşului Miercurea Ciuc a venit şi Benedek Gyorgy din Căpâlniţa, care a fost atacat de un urs în urmă cu zece zile, în timp ce verifica gardul electric cu care îşi proteja animalele. El le-a arătat reporterilor şi celor prezenţi rănile suferite şi a mărturisit că se află în viaţă datorită câinelui, care a sărit să-l apere.

 

Prezent la manifestaţie, consilierul judeţean Kolozsvári Tibor, care locuieşte în staţiunea Băile Tuşnad, a povestit că de două ori i-a intrat ursul în casă, iar unul dintre copii i-a fost atacat de o ursoaică cu trei pui. El consideră că este nevoie de schimbarea legislaţiei şi cere să se poată interveni imediat în cazul urşilor periculoşi.

"De două ori a intrat ursul în casa noastră, în timp eu şi familia mea dormeam, în locul unde siguranţa ar trebui să domine, nu primejdia şi frica teribilă de care avem parte zi de zi. Deci, nu pot să îmi las copilul să meargă singur la şcoală, în magazin, într-o mică excursie cu bicicleta. Săptămâna trecută, băiatul meu de 15 ani a fost atacat de o ursoaică cu trei pui. Din fericire, era cu cei trei prieteni ai săi, care nu şi-au pierdut cumpătul şi nu au fugit, au ţipat şi ursoaica şi-a întrerupt atacul. Dar trăim, efectiv, într-o frică teribilă din cauza unei legi pe care o respectăm, dar este în contradicţie cu politicile verzi, care ar trebui să apere viaţa. În conflictul urs-om, legea stă de partea urşilor, e un lucru anormal. Cerem ca urşii care atacă oamenii, care distrug bunurile să fie împuşcaţi imediat şi populaţia să fie redusă la un nivel propus de specialişti", a arătat consilierul Kolozsvári Tibor.

Primarul comunei Sândominic, Karda Robert, consideră că a venit timpul să se tragă un semnal de alarmă, pentru să situaţia a devenit inacceptabilă.

"Situaţia în localitatea noastră ajunge să fie inacceptabilă, din cauza numărului mare de urşi aflaţi în jurul localităţii sau chiar în localitate. (…) Eu cred că a venit momentul să tragem semnalul de alarmă şi să-l susţinem pe domnul ministru în iniţiativa sa (ministrul Tanczos Barna – n.r.). Viaţa oamenilor, viaţa copiilor noştri e mai presus de toate şi de asta trebuie ţinut cont şi pentru asta cred că trebuie să mergem mai departe, să ne ducem şi la Bucureşti dacă trebuie şi să susţinem iniţiativa de a schimba legile, să se emită posibilitatea intervenţiei de urgenţă, să se emită ordinul ministrului şi să se schimbe ceva în bine, să putem trăi în linişte, să ne facem treaba pe trenurile agricole, să putem să ne plimbăm", a spus primarul Karda Robert.

 

La manifestaţie a luat parte şi reprezentantul Asociaţiei Proprietarilor de terenuri din zona Zetea, Benke Jozsef, care reprezintă aproximativ 80.000 de oameni şi care este de părere că s-a ajuns într-o situaţie "de viaţă şi de moarte".

"Am ajuns într-o situaţie de viaţă şi de moarte. Practic, activităţile normale ale judeţului, dar nu numai acest judeţ, de agricultură de subzistenţă sau zootehnie, tot de subzistenţă, nu mai pot fi desfăşurate în condiţii normale. Plus de asta, sunt oameni atacaţi, în 2019 au fost, la nivel naţional, nouă morţi. Acum, numai în Harghita sunt doi răniţi (…). Nu se mai poate, înţelegeţi! Mesajul către Bucureşti şi către ministere este să dea drumul la normalitate. Practic, cunoaştem hotărârea de Guvern care va veni, de intervenţie imediată, dar nu rezolvă cauza problemei. Cauza problemei este suprapopulaţia urşilor, trebuie aplicată o măsură preventivă, trebuie cota preventivă pentru urşi, conform planului naţional de acţiune la specia urs, defalcată pe judeţe. Asta trebuie, să revenim la normalitate", a spus Benke Jozsef.

 

Printre manifestaţi s-a numărat şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Biro Barna Botond, care a declarat că s-a dorit, în acest fel, să fie auzită şi vocea cetăţeanului a cărui viaţă este pusă în pericol.

"În Constituţie scrie că siguranţa vieţii cetăţeanului trebuie să fie pe primul loc şi noi vedem că sunt foarte mulţi care nu cunosc situaţia din Harghita, care cred că noi vrem să vânăm animalele sălbatice. Noi nu vrem să vânăm, noi din frică venim şi cerem ajutor, cerem ajutor de la autorităţile statului, ca problema asta imensă să fie rezolvată înainte ca să fie un atac mortal. Vedem că sunt 59 de cazuri, în ultimii ani (persoane atacate – n.r.) Eu, când am fost copil, am auzit din legende că trăiesc şi urşi aici şi au fost câţiva care s-au întâlnit cu ursul, dar în 2021 oamenii se întâlnesc aproape zilnic cu ursul şi am văzut şi săptămânile trecute că situaţia e foarte, foarte gravă. Şi trebuie, cumva, să găsim o soluţie şi o soluţie ca viaţa cetăţeanului să fie în siguranţă", a arătat Biro Barna Botond.

 

La finalul manifestaţiei, după ce baloanele roşii au fost eliberate şi au pornit către cer, oamenii au început să strige că se vor duce la Bucureşti sau că urşii ar trebui duşi la Bucureşti şi au cerut să fie ascultaţi, iar factorii de decizie să înţeleagă că situaţia este de nesuportat. AGERPRES/(autor: Gina Ştefan, editor: George Onea, editor online: Simona Aruştei)

 

Foto: (c) GINA STEFAN / AGERPRES FOTO

Sursa: Agerpres