Regele Ferdinand I, omagiat la Academia Tehnică Militară

Personalitatea Regelui Ferdinand I şi rolul fundamental al militarilor în societatea românească au fost omagiate, marţi, într-un eveniment desfăşurat la Academia Tehnică Militară.

Principele Radu a menţionat că în 2021 se sărbătoresc 140 de ani de la declararea Regatului României ca stat suveran şi independent pe continentul european şi 100 de ani de la naşterea Regelui Mihai I, mareşal al Armatei Române.

"Aveţi un patron spiritual regal, pe Ferdinand Întregitorul, primul mareşal al Armatei Române, cel căruia aţi decis să îi împrumutaţi numele pentru universitatea dumneavoastră. Trecutul pe care numele universităţii îl cuprinde este, de fapt, cea mai frumoasă pagină din istoria noastră modernă. Întregitorul ţării noastre ridică aşadar nivelul idealurilor dumneavoastră cel puţin la nivelul la care el şi Regina Maria au înţeles să îşi facă datoria faţă de această ţară. Dumneavoastră sunteţi însă şi un simbol al prezentului, pentru că, după 154 de ani de când Coroana stă alături de Armata României, scriind împreună istoria modernă a acestei ţări, noi, astăzi, în 2021, ne aflăm din nou alături neîntrerupt, pentru a pune aşa cum se cuvine, la locul ei, identitatea noastră şi prezentul românesc care are atât de mult de învăţat de la dumneavoastră prin patriotism, prin disciplină, prin spirt de răspundere şi prin forţa sacrificiului, dacă este nevoie", le-a spus Principele Radu studenţilor Academiei Tehnice Militare "Ferdinand I", prezenţi la eveniment.

El a afirmat că apărarea viitorului este definită de tehnologie. "Dumneavoastră vă pregătiţi pentru a face o Românie mai stabilă şi mai predictibilă, având în mâinile dumneavoastră ambele instrumente: arta militară şi ştiinţa. De aceea credem că tabloul pe care Majestatea Sa, strănepoata Regelui Ferdinand, vi-l înmânează astăzi este un simbol al viitorului cel puţin pe cât este un simbol al trecutului", a adăugat Principele Radu.

Custodele Coroanei Române, Margareta, a oferit Academiei Tehnice Militare un tablou reprezentându-l pe Regele Ferdinand I, realizat de artistul plastic Valentin Tănase.

Rectorul Academiei Tehnice Militare "Ferdinand I", general de brigadă Constantin Iulian Vizitiu, a arătat că instituţia de învăţământ superior a dorit să primească numele Întregitorului de ţară în mai 2018 deoarece sub sceptrul său s-a realizat Marea Unire de la 1918.

"În cei 13 ani de domnie a Regelui Ferdinand I, România s-a înscris sub oblăduirea primei sale Constituţii moderne şi democratice, adoptată în 1923, şi a cunoscut mari progrese pe toate planurile: cultural, politic, economic, un dinamism cu adevărat remarcabil, care a demonstrat vocaţia constructivă şi inteligenţa poporului român cu care Regele Ferdinand s-a identificat şi mândrit. Dintr-o ţară mică, România a reuşit să ajungă un stat important în Europa şi unul influent în regiunea central-răsăriteană a continentului", a declarat Constantin Iulian Vizitiu.

El i-a invitat pe Custodele Coroanei şi pe Principele Radu, pe 29 iulie, la festivitatea de absolvire a promoţiei Academiei care anul acesta va purta în mod simbolic numele onorific "Regele Mihai I 100".

Constantin Iulian Vizitiu i-a oferit Custodelui Coroanei o plachetă şi monografia Academiei Tehnice Militare "Ferdinand I". AGERPRES/(A – autor: Iulia Carciog, editor: Andreea Rotaru, editor online: Simona Aruştei)

Sursa: Agerpres