Raluca Turcan: Sprijinul financiar pentru angajaţii CEH a fost prelungit cu încă o lună

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a declarat vineri, la Deva, că sprijinul financiar pentru angajaţii celor patru mine de cărbune din Valea Jiului şi pentru energeticienii de la termocentrala Mintia, parte a Complexului Energetic Hunedoara (CEH), a fost asigurat pentru încă o lună, astfel că salariile acestora vor putea fi achitate şi pentru luna iunie.

"O să mai prelungim, pentru încă o lună, sprijinul financiar alocat angajaţilor din Valea Jiului, din cele patru mine, care sunt în etapa de insolvenţă, şi sper ca, după aceea, planul de redresare pus la dispoziţie de Ministerul Energiei să poată să intre în funcţiune", a spus ministrul Muncii, precizând ulterior că acest sprijin va fi acordat şi energeticienilor de la Mintia.

Totodată, ministrul Muncii a menţionat că angajaţii din minerit "trebuie să înţeleagă" faptul că au nevoie de o reconversie profesională în contextul în care pe plan internaţional economia se îndreaptă spre un consum mai redus de resurse şi pe energia regenerabilă.

În acest context, Ministerul Muncii, prin Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Hunedoara, este dispus să asigure reconversia profesională pentru ca angajaţii din minerit să se poată angaja ulterior şi în alte meserii.

"AJOFM are ca principală misiune, în perioada următoare, să asigure acest dialog între reprezentanţii sindicatelor din Valea Jiului şi potenţiali angajatori din judeţul Hunedoara, astfel încât să fie prezentate foarte clar oportunităţile de angajare. Pentru că sunt oameni care lucrează în minerit şi care se pot regăsi în alte activităţi accesibile şi disponibile la nivelul judeţului Hunedoara. Este nevoie doar de deschidere şi de acceptare", a punctat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a fost prezentă vineri într-o vizită de lucru în judeţul Hunedoara, prilej cu care a deschis şi prima ediţie a Bursei locurilor de muncă organizată la Deva după pandemie. AGERPRES/(A, AS – autor: Sorin Blada, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: Agerpres