Primarul Chirica: S-a făcut o reparaţie de drept privind preţuirea pe care România trebuie să o arate Iaşiului

Primarul Mihai Chirica a declarat, miercuri seara, că titlul de Iaşi, Capitală Istorică reprezintă "o reparaţie faţă de preţuirea pe care România trebuie să o arate Iaşiului", făcând astfel aluzie la faptul că în urmă cu 160 de ani, când a fost înfăptuită Unirea Principatelor Române, Iaşiul a cedat capitala Bucureştiului.

"De astăzi înainte, după aproape 160 de ani, ne mai desparte o singură zi, s-a făcut o reparaţie de drept faţă de preţuirea pe care România trebuie să o arate Iaşiului, faţă de efortul necontenit pe care înaintaşii noştri l-au făcut în momentele cele mai importante, de creare a acestui stat. Acum 160 de ani domnitorul Alexandru Ioan Cuza devenea primul principe al României moderne, enunţând primele reforme care ne-au adus până în zilele noastre. Totodată, vrem să preţuim şi efortul înaintaşilor noştri din Primul Război Mondial, care din nou au adus capitala la Iaşi în cele mai grele momente ale acestei ţări, dar împreună uniţi au reuşit să scrie cea mai frumoasă pagină din istoria acestei ţări. După o lungă perioadă de timp, Iaşiul s-a transformat şi a reuşit să arate întregii ţări şi întregii lumi că este un punct de referinţă în şirul oraşelor acestei ţări, că poate duce mai departe stindardul ostaşilor noştri şi, de ce nu, îşi merită un viitor mai bun", a spus Mihai Chirica, după ce preşedintele Klaus Iohannis i-a înmânat copia Decretului numărul 1.310 din 2018 privind promulgarea Legii pentru declararea municipiului Iaşi "Capitală istorică" a României.

 

Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO

În timpul discursului său, Mihai Chirica i-a mulţumit preşedintelui Klaus Iohannis pentru că a promulgat legea iniţiată de senatorul PSD Vasile Toma, prin care Iaşiul primeşte titlul de Capitală Istorică a României, dar şi pentru că la sfârşitul anului trecut a promulgat legea ce vizează construcţia Autostrăzii Unirii, Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş.

Totodată, primarul i-a mulţumit preşedintelui Iohannis pentru că "a reuşit de fiecare dată să rămână un prieten al ieşenilor, al moldovenilor şi al tuturor românilor", dar şi pentru că "arată necontenit că împreună putem face un viitor mai bun".

"Domnule preşedinte, bazaţi-vă pe mine în calitate de primar şi doar faptele să ne judece eforturile ulterioare, să încercăm să clădim pentru Iaşi, pentru Moldova şi România ceea ce de veacuri visează acest popor: o ţară demnă, puternică, mândră şi recunoscută peste tot în lume", a spus Chirica în finalul discursului său.

 

Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO

La evenimentul organizat în Sala Voievozilor a Palatului Culturii, printre sutele de invitaţi au fost prezenţi preşedintele PNL, Victor Orban, preşedintele Pro România, Victor Ponta, Daniel Constantin şi Sorin Cîmpeanu, prim-vicepreşedinţi ai aceleiaşi formaţiuni politice, procurorul general Augustin Lazăr, Andrei Năstase, liderul Partidului Platformei Civice "Demnitate şi Adevăr" din Republica Moldova, reprezentanţi ai mediului academic, universitar, cultural şi politicieni locali.

De asemenea, au fost prezenţi mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan, precum şi episcopul Diecezei Romano-Catolice Iaşi, Petru Gherghel. Au lipsit parlamentarii PSD şi consilierii judeţeni din cadrul aceleiaşi formaţiuni politice. Şeful Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, preşedintele PSD Iaşi, şi-a motivat gestul ca fiind unul de solidaritate cu consilierii judeţeni, întrucât nu au fost invitaţi de Primăria Iaşi, fapt infirmat de reprezentanţii municipalităţii.

 

Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO

Înainte de a participa la acest eveniment, preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, aflat la mănăstirea Trei Ierarhi.

Tot în cadrul evenimentului de miercuri seara, preşedintele Iohannis a semnat Ordinul Cultural în grad de Comandor, categoria D, "Arta Spectacolului", care a fost decernat Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi, Ordinul Cultural în grad de Comandor, categoria E, "Patrimoniul Cultural Naţional", care a fost conferit Complexului Naţional Muzeal Moldova din Iaşi, Ordinul Meritul Cultural în Grad de Ofiţer, categoria B, "Muzica", Operei Naţionale Române din Iaşi. AGERPRES/(A, autor: Daniela Malache, editor: Antonia Niţă, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: Agerpres