PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 8 – 14 IULIE

Principalele evenimente care vor avea loc în săptămâna 8 – 14 iulie:

*** Primele rezultate la sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat vor fi afişate luni, la ora 12,00, în centrele de examen şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro.

În acest an, un număr de 136.087 de candidaţi (116.316 din promoţia curentă şi 19.771 din promoţiile anterioare) s-au înscris pentru a susţine prima sesiune a examenului de Bacalaureat.

Contestaţiile pot fi depuse tot luni, în intervalul orar 12,00 – 16,00.

Rezultatele finale vor fi făcute publice sâmbătă.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: să fi susţinut toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, să fi susţinut toate probele scrise şi să fi obţinut nota 5 la fiecare dintre acestea, precum şi să fi obţinut media 6 cel puţin la probele scrise.

*** Cele două rapoarte privind Justiţia din România vor fi date publicităţii marţi, la ora 11,00.

"Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a comunicat oficial Secretariatului Executiv al Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) decizia Guvernului României de a autoriza publicarea celor două rapoarte privind România: 'Raportul de follow-up la Raportul ad-hoc privind România' şi 'Raportul interimar de conformitate din cadrul rundei a patra de evaluare privind România'", a informat joi MJ.

Potrivit sursei citate, urmare a propunerii GRECO, s-a convenit publicarea celor două rapoarte în data de 9 iulie, la ora 11,00 (ora României). Rapoartele vor fi publicate simultan, în limba română şi engleză, pe paginile web ale Ministerului Justiţiei (www.just.ro), respectiv GRECO (www.coe.int/greco).

*** Curtea Constituţională a României urmează să dezbată miercuri sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra Legii pentru modificarea articolului 109 din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Şeful statului a sesizat CCR cu acest act normativ în luna iunie. Unul dintre motivele invocate în sesizare este că Parlamentul a modificat, la reexaminare, nişte dispoziţii care fuseseră declarate constituţionale. Preşedintele arată că din legea criticată lipsesc unele dispoziţii cuprinse la articolul unic, astfel cum acestea erau prevăzute în legea adoptată în prima fază, anterior realizării controlului de constituţionalitate. Întrucât prevederile în cauză nu au făcut nici obiectul sesizării de neconstituţionalitate şi nici al controlului de constituţionalitate, eliminarea lor s-ar fi făcut prin depăşirea de către Parlament a limitelor reexaminării.

*** Tot miercuri, Curtea Constituţională va dezbate sesizările formulate de USR, PNL şi de preşedintele Klaus Iohannis privind modificările aduse de Parlament Codului penal şi Codului de procedură penală.

Sesizările se referă la Legea pentru modificarea şi completarea Legii 286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii 78/2000 pentru prevenirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, dar şi la Legea pentru modificarea şi completarea Legii 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară.

Uniunea Salvaţi România a depus, împreună cu PNL, două sesizări de neconstituţionalitate, susţinând că, prin aceste proiecte de lege, se aduc peste 300 de modificări "nocive" Codului penal şi Codului de procedură penală. USR consideră că toate aceste modificări vin în contradicţie nu doar cu statul de drept, ''şubrezind politica penală a României'' şi favorizând infractorii, ci şi cu Legea fundamentală.

Şeful statului a menţionat în sesizare că legea privind modificarea Codului penal a fost supusă controlului anterior de constituţionalitate, prin Decizia 650/2018 CCR constatând neconstituţionalitatea unora dintre dispoziţiile sale, însă, în procedura reexaminării, Parlamentul a adoptat actul normativ criticat cu depăşirea limitelor fixate de Curtea Constituţională.

*** Joi are loc repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat.

La Evaluarea Naţională, 73,2% dintre candidaţii prezenţi au obţinut medii mai mari sau egale cu 5, conform unui centralizator al Ministerului Educaţiei, realizat după rezolvarea contestaţiilor. A crescut şi numărul candidaţilor cu media generală 10: de la 429 la 459.

În acest an rata de participare la Evaluarea Naţională a fost de 94,2%: 146.105 candidaţi prezenţi dintr-un total de 155.020 de elevi înscrişi. Opt elevi au fost eliminaţi din cauza unor tentative de fraudă, lucrările acestora fiind notate cu 1.

Media de admitere în liceu este media ponderată între media generală obţinută la Evaluarea Naţională (cu o pondere de 80%) şi media generală de absolvire a claselor din gimnaziu (cu o pondere de 20%).

*** Vineri, la Ateneu, va avea loc un eveniment la care vor fi invitaţi toţi cei care au fost implicaţi în preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene şi va fi făcut şi un bilanţ al acestui mandat.

"Pe data de 12 iulie, vom face un eveniment la Ateneu, unde îi vom invita pe toţi cei care au fost implicaţi. Vom face un bilanţ al preşedinţiei rotative, pentru că, după cum ştiţi, am început cu un eveniment la Ateneu atunci când am deschis preşedinţia rotativă şi acum vreau să avem un eveniment în care oamenii să îi vadă pe cei care au muncit. Poate sunt oameni care nu au fost felicitaţi, nu au fost apreciaţi de noi atât cât ar fi trebuit, dar oameni care acum sunt solicitaţi pentru preşedinţia finlandeză, deci experienţa lor a făcut să fie apreciaţi mult mai mult de alţii. Pentru mine este important ca aceşti oameni să fie felicitaţi public. Poate nu le putem oferi foarte multe, dar măcar recunoaşterea muncii lor, şi acest lucru cred că este foarte important", declara premierul Viorica Dăncilă pe 30 iunie.

*** Candidatul USR la alegerile prezidenţiale va fi supus la vot "foarte probabil" la Congresul de pe 13 iulie, a afirmat la începutul acestei săptămâni preşedintele formaţiunii, Dan Barna.

El a precizat că, cel mai probabil, va exista un tandem, iar Alianţa USR PLUS va avea un candidat unic la prezidenţiale. Potrivit lui Barna, mai întâi Congresul USR va valida candidatul din partea formaţiunii, ca parte a unui mecanism intern.

"Alianţa USR PLUS merge mai departe, cu siguranţă vom avea, cel mai probabil, un tandem, urmează să luăm decizia finală. La congres, conform Statutului USR, va fi decis candidatul USR la prezidenţiale, vom vedea apoi în funcţie de cum agreăm în alianţă şi ce vom face mai departe. (…) În cursa internă, sigur, m-am înscris şi eu, la fel ca mai mulţi alţi colegi. Statutul USR prevede că doar congresul poate să aleagă candidatul partidului pentru prezidenţiale şi atunci, indiferent cum evoluează lucrurile în alianţă, trebuie să avem un congres în care partidul să aibă un candidat ales de către congres. Şi atunci, pe 13 iulie avem acest congres pentru statut şi foarte probabil vom supune la vot şi candidatul USR la prezidenţiale", a explicat Barna la Parlament.

*** Peste 200 de artişti din România, Franţa, Italia, Olanda, Marea Britanie, Spania, Germania şi Belgia vor prezenta la Festivalul Internaţional de Teatru de Stradă Bucureşti – B-FIT in the Street spectacole de acrobaţie şi jonglerie, pe catalige, de dans contemporan, performance stradal.

La ediţia din acest an a festivalului, care are loc în perioada 12 – 14 iulie, vor avea loc peste 60 de reprezentaţii în zece zone cheie din Capitală.

Festivalul include spectacole premiate, companii de teatru de stradă aflate pentru prima dată la Bucureşti şi reprezentaţii în premieră de free-running.

B-FIT in the Street este un proiect al Primăriei Capitalei, prin ARCUB, şi aduce, în cele trei zile de festival, zeci de reprezentaţii de teatru de stradă în mai multe zone din centrul Bucureştiului: Piaţa Universităţii, Piaţa "George Enescu", Piaţa Revoluţiei, Piaţeta Teatrului Odeon, Calea Victoriei şi Centrul Istoric – Piaţa "Sfântul Anton", Piaţa Roma, strada Franceză, strada Lipscani, strada Gabroveni.

Parada festivalului va avea loc sâmbătă, pe Calea Victoriei, de la Piaţa "George Enescu" până la Piaţa Universităţii.

În deschiderea festivalului, vineri, de la ora 19,00, 11 trupe internaţionale de teatru vor anima străzile şi pieţele Capitalei. Piaţa Universităţii va fi zona centrală a zilei de deschidere cu un program de spectacole – defilări pe catalige şi spectacole de acrobaţie, reprezentaţii ale stegarilor şi ale muzicanţilor toboşari şi cimpoieri.

Spectacolele încep de la ora 18,00 (excepţie prima zi de festival, când încep de la ora 19,00) şi se desfăşoară concomitent în mai multe zone din Bucureşti, până la ora 23,00. Intrarea este liberă.

*** Sezonul cultural România – Franţa se încheie duminică, 14 iulie, chiar de ziua Republicii Franceze.

Cu această ocazie, în Parcul Carol vor avea loc evenimente pentru copii, artă stradală, concerte (trupa Vunk şi Delia) şi, la final, un spectacol pirotehnic al trupei franceze Groupe F.

Potrivit ambasadorului Franţei la Bucureşti, Michele Ramis, Sezonul cultural a găzduit 450 de proiecte în 160 de oraşe din ambele ţări. "Am dorit să fie un sezon al teritoriilor, nu al capitalelor", a afirmat diplomatul francez.

Creat sub motto-ul "Uitaţi de clişee", Sezonul încrucişat a adus în Franţa artişti români, iar în România artişti francezi din toate domeniile. Printre locurile în care arta românească a fost prezentată în Franţa, în cadrul Sezonului, s-au numărat Muzeul Luvru şi Centrul Pompidou. Totodată, artişti francezi au fost invitaţi ai unor mari festivaluri româneşti – Festivalul Internaţional de Film Transilvania şi Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu. AGERPRES/(redactor: Andreea Rotaru, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa: Agerpres