PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 15 – 21 APRILIE

Principalele evenimente care vor avea loc în săptămâna 15 – 21 aprilie:

*** Trei miniştri din Guvernul Dăncilă se vor confrunta în această săptămână cu moţiuni simple în Camerele Parlamentului.

* Moţiunea simplă împotriva ministrului Energiei, Anton Anton, va fi dezbătută luni în plenul Camerei Deputaţilor, iar votul final va fi marţi.

PNL a depus în Cameră moţiunea intitulată "S.O.S. sectorul energetic! PSD şi ALDE duc România în beznă!". Potrivit liberalului Virgil Popescu, moţiunea este semnată de 68 de parlamentari PNL şi este susţinută şi de deputaţii PMP.

Semnatarii moţiunii îşi exprimă îngrijorarea cu privire la situaţia din domeniu şi afirmă că preţurile la energie au crescut, securitatea energetică a ţării fiind în pericol în principal din cauza lipsei investiţiilor. "PNL este profund îngrijorat de situaţia sectorului energetic. Preţurile la energie au crescut mult în ultimii ani, iar securitatea energetică a ţării este în pericol, în principal din cauza lipsei investiţiilor în sector. România a început să importe tot mai multă energie electrică şi gaz natural. Ne dorim ca prin moţiunea 'S.O.S. sectorul energetic! PSD şi ALDE duc România în beznă!' să generăm o dezbatere consistentă în Parlament în legătură cu situaţia sectorului energetic, un domeniu strategic pentru economia ţării noastre", se arată în moţiunea iniţiată de liberali.

* La Senat, luni, va fi dezbătută moţiunea împotriva ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, iniţiată de senatori PNL şi USR.

Moţiunea intitulată "Eugen Teodorovici, românii îţi cer să demisionezi!" a fost depusă la începutul săptămânii.

În textul moţiunii, iniţiatorii susţin că ministrul de Finanţe nu mai poate deţine această funcţie deoarece a dat "destule dovezi de incompetenţă", iar prezenţa sa în fruntea acestui minister pune România într-un "pericol economic major şi într-o postură jenantă" faţă de partenerii europeni şi euroatlantici.

"Partidul Naţional Liberal împreună cu Uniunea Salvaţi România consideră ca ministrul Eugen Teodorovici a dat destule dovezi de incompetenţă, a minţit destul şi a ameninţat destul. Prezenţa sa în continuare în fruntea Ministerului Finanţelor Publice pune România într-un pericol economic major şi într-o postură jenantă faţă de partenerii noştri europeni şi euroatlantici. Eugen Teodorovici nu mai poate fi ministrul Finanţelor Publice", se arată în moţiune.

* Tot la Senat ar putea intra în dezbatere şi moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

Moţiunea intitulată "Justiţia, victimă sigură în mâinile lui Toader", iniţiată de PNL şi USR, a fost amânată de mai multe ori din cauza lipsei de cvorum.

Semnatarii moţiunii solicită "încetarea de urgenţă a imixtiunii în înfăptuirea Justiţiei, care, potrivit art. 126 alin. (1) din Constituţia României republicată, se realizează doar prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instituţii judecătoreşti". Ei îi cer ministrului Justiţiei să renunţe la "modificările nocive aduse legislaţiei penale şi să procedeze la armonizarea acestora cu deciziile CCR, să renunţe la modificările legislative din domeniul judiciar care contravin principiilor unui stat de drept, dar şi modalităţii de înfăptuire a justiţiei şi statutului judecătorilor, prevăzute de Constituţia României". PNL şi USR îi cer, de asemenea, ministrului Justiţiei să sprijine iniţiativa legislativă liberală de desfiinţare a Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie.

Miercuri, ministrul Justiţiei a fost prezent în Senat pentru a-şi prezenta punctul de vedere la moţiune, însă dezbaterea era amânată pentru a doua oară.

"Vă imaginaţi că eu am venit nepregătit? Moţiunea se citeşte de către iniţiatori, după care eu – subiectul la care se referă – am pregătit răspuns la fiecare întrebare. Şi eram pregătit să vorbesc o oră, două ore despre fiecare punct din moţiune, să dau răspunsurile. (…) M-am gândit la ce-i mai rău", spunea Toader, la Parlament.

*** Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, ar urma să fie audiat luni la Înalta Curte în dosarul DGASPC Teleorman.

Pe 18 martie, un complet de cinci judecători de la ÎCCJ a stabilit ca Dragnea să fie audiat pe 15 aprilie în acest dosar, în condiţiile în care în ziua respectivă nu s-a prezentat la proces. Avocaţii săi au depus atunci documente că acesta se află internat în spital.

Preşedintele completului i-a anunţat atunci pe avocaţi să fie pregătiţi să pună concluzii finale la termenul din 15 aprilie.

Pe 21 iunie 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe Liviu Dragnea la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu în dosarul DGASPC Teleorman, care viza angajarea fictivă a Adrianei Botorogeanu şi a Anisei Niculina Stoica.

*** În marja exercitării de către România a preşedinţiei semestriale a Consiliului UE, luni, la Bucureşti, va avea loc reuniunea informală a miniştrilor Sănătăţii.

Conform site-ului preşedinţiei rotative, principalul obiectiv al reuniunii este "garantarea accesului la sănătate pentru toţi cetăţenii europeni". În cadrul reuniunii vor fi prezentate şi dezbătute teme de interes, precum accesul universal al pacienţilor la medicamente, hepatita şi mobilitatea pacientului.

De asemenea, luni şi marţi, va avea loc la Bucureşti reuniunea informală a miniştrilor Culturii din ţările membre UE.

*** Preşedintele Klaus Iohannis va deschide, miercuri, lucrările conferinţei internaţionale "Întărirea Flancului Estic al NATO: Provocări şi strategii pentru coerenţa măsurilor din regiunea Mării Baltice şi a celor din regiunea Mării Negre" ("Strengthening NATO's Eastern Flank: Challenges and Strategies for Baltic-Black Sea Coherence"), care se va desfăşura la Palatul Cotroceni.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, cu prilejul reuniunii, găzduite de Administraţia Prezidenţială şi organizate de think tank-ul american Center for European Policy Analysis (CEPA), oficiali, experţi, analişti şi reprezentanţi ai industriei apărării din România, Statele Unite ale Americii şi din regiunea Mării Negre vor discuta despre coerenţa Flancului Estic al NATO, cu accent pe provocările la adresa securităţii regiunii şi pe modalităţile concrete de contracarare a acestora.

Totodată, dezbaterea îşi propune să evidenţieze contribuţia şi aşteptările României cu privire la securitatea pe Flancul Estic al NATO, inclusiv în regiunea Mării Negre.

În cadrul conferinţei, vor mai lua cuvântul Matthew Boyse, adjunct al asistentului secretarului de stat al SUA în cadrul Biroului de Afaceri Europene şi Eurasiatice al Departamentului de Stat, Peter Doran, preşedintele CEPA, şi general-locotenent Ben Hodges, fost comandant al forţelor americane din Europa, în prezent expert al CEPA. Conferinţa va fi precedată de un seminar organizat de CEPA la nivel de experţi pe teme de securitate şi apărare, dedicat dezbaterii în profunzime a temelor privind Flancul Estic al NATO, care va avea loc marţi.

*** Lucrarea "Landscape" de Adrian Ghenie, unul dintre cei mai importanţi artişti contemporani, va fi pusă în vânzare la preţul estimativ de 80.000 – 120.000 de euro la licitaţia de artă organizată de Artmark, miercuri, la Palatul Cesianu-Racoviţă.

La licitaţie va fi scoasă şi o altă lucrare a lui Ghenie – "Zi de vară" – care este estimată la 4.000 – 6.000 de euro.

Alte lucrări scoase la licitaţie în această sesiune sunt: "Arlechin" de Corneliu Baba la 40.000 – 60.000 de euro; "Liliac" de Ion Ţuculescu la 15.000 – 25.000 de euro; "Oraşul" de Andrei Cădere la 12.000 – 18.000 de euro; "Cap N" de Dumitru Gorzo la 8.000 – 12.000 de euro; "Poartă cu flori" de Gheorghe Fikl la 7.000 – 10.000 de euro; "Lady love III" de Oana Farcaş la 10.000 – 15.000 de euro; "Fluture" de Viorel Mărginean la 9.000 – 15.000 de euro; "Autoportret" şi "Anemone" de Corneliu Baba 7.000 – 9.000 de euro, respectiv la 6.000 – 9.000 de euro.

*** Expoziţia "Broderii de tradiţie bizantină din România. În jurul stindardului lui Ştefan cel Mare/ Broderies de tradition byzantine en Roumanie. Autour de l'etendard d'Etienne le Grand" va fi prezentată publicului parizian la Muzeul Luvru, în perioada 17 aprilie – 29 iulie.

Potrivit unui comunicat al Muzeului Naţional de Artă al României, evenimentul este unul istoric, fiind prima expoziţie de artă românească la Muzeul Luvru, iar capodoperele broderiei româneşti vor fi prezentate în chiar inima galeriei medievale a acestuia, printre cele mai valoroase opere artistice ale umanităţii.

"Broderia de tradiţie bizantină este o tehnică artistică extrem de laborioasă, realizată doar manual, exclusiv din materiale preţioase precum firul de aur sau de argint, perle, pietre preţioase şi mătăsuri sau catifele din cele mai fine. Din acest motiv ea a fost rezervată în Evul Mediu celor mai bogaţi reprezentanţi ai societăţii, aceştia fiind în general membrii familiilor voievodale sau boiereşti sau înalţii ierarhi ai vremii", se arată în comunicat.

Expoziţia acordă un loc special renumitului cercetător Gabriel Millet şi arhivei documentare a acestuia, precum şi volumului publicat de el în 1947 – "Broderies religieuses de style byzantin" – în paginile căruia piesele româneşti, simboluri ale trecutului glorios al Principatelor Române, ocupă un spaţiu foarte generos.

Organizată de MNAR, la invitaţia Muzeului Luvru, împreună cu Muzeul Naţional de Istorie a României, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe şi cu Mănăstirile Putna, Suceviţa şi Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi, expoziţia constituie evenimentul care încheie în Hexagon Sezonul România – Franţa, o serie unică de schimburi culturale, şi este inclus în suita de manifestări dedicate promovării României cu prilejul preluării de către ţara noastră a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

*** Joi se deschide însă în ţara noastră Sezonul România – Franţa, prin Festivalul internaţional al luminii – Spotlight.

Potrivit ambasadorului Franţei în România, Michele Ramis, Sezonul cultural România – Franţa va cuprinde evenimente organizate timp de patru luni în peste 30 de oraşe din ţara noastră, printre care Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi.

Printre evenimentele care vor fi organizate cu ocazia Sezonului România – Franţa se numără expoziţiile "Elie Lotar" (18 aprilie – 14 iulie, la Muzeul Colecţiilor de Artă din Bucureşti); "Genica Athanasiou, muză şi parteneră a lui Antonin Artaud" (26 aprilie – 14 iunie, la Galeria Galateca); "Gherasim Luca – erou-limită" (19 aprilie – 14 iulie, la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti); "Românii care au făcut Franţa, francezii care au făcut România – 100 de ani de intimitate" (18 aprilie – 15 iulie, la Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti); "Specii de spaţii – lucrări din colecţia contemporană Societe Generale" (18 aprilie – 14 iulie, la Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti); "Renault şi arta, o istorie vie" (19 aprilie – 20 iulie, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti); "Dessine-moi la guerre. 1914-2014: desene din presă despre conflictele secolelor XX – XXI" (începând cu 18 aprilie, la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti); seri franceze la Club Control pe 18, 21 şi 22 aprilie.

De asemenea, Sezonul cuprinde Festivalul filmului francez (8 – 19 mai), Forumul economic România – Franţa (18 – 19 iunie). În cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (31 mai – 9 iunie, Cluj-Napoca) va fi organizat un sezon francez, la fel şi la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (14 – 23 iunie) şi la Gărâna Jazz Festival (11 – 14 iulie). La Salonul Bookfest (29 mai – 2 iunie, Bucureşti) va fi organizat un stand dedicat autorilor francezi.

Închiderea oficială a Sezonului România – Franţa va avea loc pe 14 iulie cu un eveniment cultural de amploare organizat la Arenele Romane – Uzina Electrica.

Spotlight va avea loc de joi până duminică, între orele 20,00 – 23,55. Artistul francez Bob Sinclair va concerta joi, în Piaţa "George Enescu" din Bucureşti, în deschiderea celei de a V-a ediţii a Festivalului internaţional al luminii.

Ediţia din acest an a festivalului marchează două evenimente majore: preşedinţia României la Consiliul UE şi deschiderea Sezonului România – Franţa la Bucureşti, care se vor reflecta în tema aleasă – EuropeLights. Traseul principal al Festivalului Spotlight este Calea Victoriei, completat de spaţiile din Strada Lipscani şi din Piaţa Universităţii, care vor găzdui instalaţii interactive, sesiuni de video-mapping şi multe altele.

*** Curtea Constituţională ar urma să se pronunţe vineri pe sesizarea lui Florin Iordache privind un posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema completurilor specializate în cazuri de corupţie.

Dezbaterile au început miercuri la CCR, când părţile implicate şi-au spus punctul de vedere.

Cu această ocazie, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a afirmat că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a refuzat să constituie completuri specializate, aşa cum prevedea Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. În replică, preşedintele Înaltei Curţi, Cristina Tarcea, a arătat că vicepreşedintele Camerei Florin Iordache a formulat sesizarea în cazul completurilor specializate cu încălcarea voinţei Curţii Constituţionale, care a stabilit anterior, cu referire la funcţia de prim-ministru, că atribuţiile constituţionale nu pot fi delegate. Anterior, ea declarase că în ultimii 15 ani au fost soluţionate de Instanţa supremă 170 de dosare care intră sub incidenţa legii privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

Pe 25 martie, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache anunţa că a sesizat CCR privind un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Instanţa supremă. Sesizarea a fost făcută în perioada în care preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi-a delegat atribuţiile lui Florin Iordache.

*** Producători şi meşteşugari din toate colţurile ţării vor fi prezenţi cu obiecte de artă populară şi produse culinare la cea de a X-a ediţie a Târgului dedicat sărbătorilor pascale din Capitală – "Tradiţii şi Flori de Sărbători", care va avea loc în perioada 20 – 29 aprilie în Parcul Regele Mihai I, intrarea Charles de Gaulle.

Vizitatorii vor putea descoperi, între orele 10,00 – 21,00, la cele peste 70 de căsuţe din cadrul evenimentului, obiecte meşteşugăreşti şi produse culinare, dar şi o zonă gastronomică amenajată, cu gustări calde şi specialităţi de sezon. În cadrul târgului, bucureştenii vor găsi sute de produse tradiţionale, precum ouă încondeiate şi decorate tradiţional, ii, icoane pictate, obiecte din piele, ceramică, sticlă şi lemn, accesorii şi decoraţiuni pentru masa de Paşte, cozonaci, prăjituri de casă, pască.

De asemenea, timp de zece zile, meşterii populari vor dezvălui în spaţiul expoziţional secretele tehnicilor folosite, publicul având ocazia să participe la demonstraţii de prelucrare a sticlei, prelucrare a pielii, de încondeiere, decorare şi gravare a ouălor de Paşte, de realizare a unor obiecte şi decoraţiuni din pănuşă sau de prelucrare a lemnului, pentru obţinerea diverselor obiecte din gospodărie.

Intrarea la evenimentul organizat de Primăria Capitalei, prin Creart, este liberă.

*** Tradiţionalul Târg de Florii îşi aşteaptă vizitatorii în perioada 19 – 21 aprilie, între orele 10,00 şi 18,00, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

"La Târgul de Florii participă încondeietoare, ţesătoare, împletitoare, cusătorese, iconari, olari, lingurari, pielari, rudari… meşteri vechi, care şi-au dovedit iscusinţa de-a lungul timpului şi care duc mai departe tradiţia meşteşugului lor", informează MNŢR.

De la Târgul de Florii vor putea fi cumpărate ouă încondeiate, icoane, obiecte din lemn, ceramică, ţesături, jucării, instrumente muzicale, podoabe, mobilier pictat, dar şi "d-ale gurii" după cum spun organizatorii – cozonaci şi plăcinte, fel şi fel de dulciuri din Teleorman, turtă dulce de Harghita, miere de albine, polen şi propolis, ierburi de leac, pălincă şi dulceaţă.

Preţul biletului este de 4 lei, elevii, studenţii şi pensionarii beneficiind de reducere – 2 lei.

*** Credincioşii catolici intră luni în Săptămâna Mare. Duminică, ei vor sărbători Paştele, cu o săptămână înaintea credincioşilor ortodocşi.

Credincioşii ortodocşi sărbătoresc duminică Floriile, zi care aminteşte de intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de mulţimi de oameni cu ramuri de finic. Intrarea Domnului în Ierusalim (Floriile) este sărbătorită în duminica dinaintea Învierii Domnului. Intrarea lui Iisus în Ierusalim este singurul moment din viaţa Sa pământească în care a acceptat să fie aclamat ca Împărat. De data aceasta, îşi pregăteşte singur intrarea, conform profeţiilor din Vechiul Testament, ca să fie recunoscut după Lege că este Mesia, Mântuitorul lumii. Poporul îl întâmpină pe Iisus cu ramuri de finic şi de măslin, strigând: 'Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului'.

De Florii, oamenii merg la biserică pentru a sfinţi crenguţe de salcie pe care le pun la geamuri, la uşi sau la porţi.

Din seara de duminică, în biserici începe săvârşirea slujbelor numite denii, care evocă toate momentele importante petrecute în viaţa Mântuitorului între ziua Intrării triumfale în Ierusalim şi până la Învierea Sa din morţi.

Cu ziua de Florii începe ultima săptămână a Postului Paştilor, numită Săptămâna Patimilor, în care creştinii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. AGERPRES/(redactor: Andreea Rotaru, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: Agerpres